nem úszták meg szárazon

2018.04.03. 09:00

Ünnepi locsolkodó – baracsi vödrös módra

Nagy hagyománya van Baracson a húsvéti locsolkodásnak. De nem ám amolyan egyszerű módon, hanem ahogy a régi világban szokás volt, vödörrel mennek húsvétozni a legények.

Horváth László

Simon Angéla már rutinosan tér ki a hideg víz elől, magával rántva fogóját a locsolásnál Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Több mint tíz éve ápolja a néphagyományt az a baracsi baráti társaság, amelynek tagjai haveri körből, felnőtt és gyermektáncosokból verbuválódnak össze húsvét idején. Így esett ez április 2-án, hétfőn is, mikor már reggel hét órakor gyülekeztek a legények Baracs -Templomoson a Simon család udvarán.

Simon Angéla már rutinosan tér ki a hideg víz elől, magával rántva fogóját a locsolásnál Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Amíg a fiúk vödreiket töltötték és a nagyobbak egy pálinka erejéig erőt vettek a hadművelethez, addig odabenn Réka és Angéla az édesanyával készítették vendégfogadó tálaikat. A konyhai tennivaló azonban előbb-utóbb elfogy, így más mentség nem maradt a további időhúzásra, muszáj kimenni.

 

A legények már megtöltött vödrökkel várták a lányokat, akik azért nem adták olcsón a bőrüket!

A víz elől rutinosan igyekeztek fogóik mögé bújni, nem egyszer sikerrel eláztatva az őket tartó fiúkat. A bőséges locsolásért, biztosítva az egyenlőséget, még egy vizes ruhás ölelés is jutott a fiúknak. Második állomásként a Magyar családhoz is ellátogattak a srácok, ahol meglepetésként a lányokon kívül az anyuka is részesült a hideg víz frissen tartó jótékony hatásából.

A folytatásban még tizennégy helyen várták a baracsi locsolókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában