nekik már barátjuk a rendőr

2018.04.20. 13:00

Az Ovizsaru program záróakkordja volt a Kincskereső óvodában

Szirénázó rendőrmotor állt ma délelőtt a Kincskereső tagóvoda udvarán. Szerencsére a kicsiknek semmi baja, éppen az ő kedvükért parkolt be a járőrmotor az óvoda udvarára.

Balla Tibor

A megfejtés roppant egyszerű: a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya immár nyolc esztendővel ezelőtt indította útjára az Ovizsaru programot, és az idei szezon sorozata éppen tegnap ért véget. Azok az iskolába készülő nagycsoportosok pedig, akik végig tanulták az összes tudnivalót, megérdemelnek zárásként egy kis különlegességet.

Gázálarcban fényképezkedni már az oviban is menő

Abból pedig volt több is. A Kincskeresőbe szinte már hazajáró Szentes Marianna rendőr alezredes gondoskodott róla, hogy a kicsiknek emlékezetes legyen ez a nap. Poggyászából sorra kerültek elő az érdekesnél érdekesebb dolgok. Például a „részeg szemüveg”, amiben ki lehetett próbálni, mennyivel másként látja a világot, aki valamelyest felöntött a garatra. No meg azt is, hogy aki így látja a világot, annak még két krétacsík között végigmenni is komoly feladatot jelent. Talán nem is gondolnák, komoly sor állt a feladvány előtt. Természetesen a nagycsoportosok közül mindenki igyekezett legalább egyszer a fejébe húzni a fém rohamsisakot, vagy legalább egyszer belebújni a gázálarcba, amúgy felnőttesen. Talán hihetetlen, de bizony jelentős érdeklődés kísérte azt a fel­adatot, amelyben közlekedési jelzőtáblákat kellett kirakniuk termetes szivacskockákból, ide-oda forgatva azokat, amíg a jó megoldás ki nem világlik.

Mónos Zsolt főtörzszászlós a BMW nyergében szívesen gurult az óvodáscsoportok előtt Fotók: Hankusz Kálmán

Persze a legeslegnagyobb szenzáció Mónos Zsolt főtörzs­zászlós, az M7-es autópályarendőrség motorosrendőrének BMW motorkerékpárja volt, amit nem csak megcsodálni lehetett, ahogyan villog és szirénázik, de még a vasparipa nyergébe is fel lehetett ülni. Természetesen sorra készültek a fényképfelvételek. Az óránkénti 230 kilométeres sebességre képes kétkerekű még a gyerekek biztonságában elkötelezett tagóvoda vezetőt, Markóné Kiss Andreát is elbűvölte, még ő is nyeregbe pattant, sőt, azok, akik az Ovizsaru programban nem vettek részt, azok az ablakból nézték sóvárogva. A rendőrmotor jó apropót szolgáltatott, hogy felidézzék a tanult szabályokat, hogy mennyivel lehet menni az autópályán, hogy a biztonsági övet be kell kapcsolni, és apát békén kell hagyni, ha vezet, és hasonlókat.

Az okleveleket és az ovijogsit a rendőrök adták át

Nem csak álló helyzetben csodálták meg a rendőrmotort, a két csoportnyi óvodás kerékpárok nyergébe pattant sárga láthatósági mellényében, sisakkal a fején, és rendőrmotoros felvezetésével végigkerekezett a Május 1. utcán és vissza. Ekkor már csak a záróakkord volt hátra, az oklevelek és Rendőr Robi tanácsainak átadása. No meg még egy fontos esemény. Mivel a Kincskereső nyert a Biztonságos óvoda pályázaton, a rendőrök segítségével kiosztották az ovijogsit is mindannyiuknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában