előrejelzés

2018.03.01. 14:00

A rendkívüli hideg próbára tesz mindenkit! Figyeljünk egymásra!

Akárcsak országosan, városunkban is különös figyelmet fordítanak e nagyon hideg napokban a rászorulókra.

Pekarek János

Egy hétig vörös kód riasztás 

Várhatóan egy hétig lesz érvényben a vörös kód riasztás Magyarországon: a nálunk extrém hideg időjárás miatt szombat déltől adta ki a riasztást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Az ilyenkor érvényes eljárásrend szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt. Czibere Károly államtitkár szerint a potenciális befogadóintézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra. A diszpécserszolgálatok telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportal.hu internetes oldalon.

A kormány arra kér mindenkit, hogy a hajléktalanok mellett fordítsanak fokozott figyelmet az egyedül élő, idős emberekre is, és szükség esetén hívjanak hozzájuk segítséget.

Extrém hideg : 410 milliós állami támogatás

Az extrém hideg miatt a kormány a krízisidőszak 360 millió forintos kerettámogatását további 50 millió forinttal emelte, ezt ezekben a napokban fogják felhasználni, alapvetően takarók, hálózsákok és egyéb többletkiadások fedezésére.

A krízisidőszakban megerősítették a hajléktalanellátó szolgáltatási rendszert. Az átlagosan meglévő 9600 férőhely mellé további 1500 hely megnyitásáról döntöttek, és biztosították a férőhelyekhez a kellő finanszírozási feltételeket is.

A hajléktalanokat ellátó intézmények országos kihasználtsága januárban 78 százalék, februárban átlagosan 84 százalék volt, az extrém hideg alatti napokban pedig elérte a 92 százalékos leterhelést az országban, tehát még mindig van üres hely a szállókon, senkinek nem kell az utcán töltenie az éjszakát, közölte Czibere Károly, az EMMI államtitkára.

Archív képünkön ételosztás zajlik a Kandó téri hajléktalanellátó centrumban. Az intézményben a nagy hideg alatt minden jelentkezőt ellátnak Fotók: Zsedrovits Enikő

Azonnali intézkedések

A minisztérium nyilvántartása szerint az elmúlt napokban 154, utcán élő hajléktalan embert helyeztek el hajléktalanszállón, 33-an pedig más típusú intézményben kaptak helyet különleges ellátási igényeik miatt. További 39 olyan, nem hajléktalan embert helyeztek el szociális intézményekben, akiket a kihűlés veszélye fenyegetett. A vörös kód riasztás életbe lépése óta 21 olyan szociális otthon is szállást nyújt hajléktalan embereknek, amelyek egyébként nem hajléktalanok ellátásával foglalkoznak.

Szombattól, a vörös kód érvénybe lépésétől kezdve az első három napon 1100 hívás érkezett a diszpécserközpontokhoz, s ezzel hirtelen mintegy megháromszorozódott a fogadott hívások száma. A legtöbb jelzés mind a három napon, szombaton, vasárnap és hétfőn a közép-magyarországi régióból, azaz Budapestről és Pest megyéből érkezett.

A rendőrség, a közterület-felügyelet és a mentőszolgálat is kiemelten segíti a diszpécserszolgálatok munkáját a rendkívüli hidegre való tekintettel.

Meleg étel érkezik a Kandó téri központba. Olvasóink közül sokan ruhaneművel segítették az ellátást

Dunaújvárosban 

Dunaújvárosban (ahogyan lapunk első oldalán külön is jeleztük!) ma reggel és holnap reggel külön forrótea-osztást is szervez Cserna Gábor polgármester: a mozi előtti téren és a Városháza téren, reggel 7 és délelőtt 10 óra között.

A helyi hajléktalanszállókat kezelő Magyar Mentőszolgálat Alapítvány (MMA) egyik vezetője, Németh Józsefné lapunknak elmondta, ebben a krízisidőszakban is folyamatosan segítik a hajléktalanokat, rászorulókat. Mindent megtesznek azért, hogy az utcán élők bejöjjenek az intézményekbe, a Papírgyári úti és Kandó téri hajléktalanellátó centrumokba, és ott is maradjanak. Ellátásukban korábbi gyűjtésük is segítségükre volt: ahogyan lapunkban is megjelent, téli ruhát, takarókat gyűjtöttek, mivel kifogytak a készletekből.

Az MMA munkatársai szoros kapcsolatot tartanak fenn a Fidelis & Altus Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-vel, amely az utcai szociális szolgálatot működteti.

Ádám Mónika, a Fidelis & Altus ügyvezetője, lapunknak elmondta: köszönik az olvasóink által is felajánlott ruhaadományokat.

Az ügyvezető hozzátette: jelenleg 97 olyan hajléktalant tartanak nyilván, akik az utcán élnek, és az évek során olyan bázisokat alakítottak ki maguknak, sátrakban, garázsokban, fészerekben, amiket még a nagy hidegben sem fognak elhagyni. Őket az utcai szociális szolgálat három munkatársa minden nap rendszeresen, éjszaka is és bejelentés nélkül is látogatja, meleg ruhát, ételt, teát visznek nekik, ellenőrzik, hogy megvannak-e mindannyian, probléma nélkül. Krí­zistelefonszámuk: 20/527-03-62.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában