diák tollából

2018.03.07. 12:00

Te mit gondolsz? Mitől lesz jó egy kiállítás?

Szerintem az tesz jóvá egy kiállítást, ha a befogadót képes lekötni, sőt elgondolkodtatni, megmozgatva a fantáziáját.

Badar Lili

Játékkiállításon voltunk a 11. a osztály diákjaival Fotó: Amatőr

Médiaóráink során gyakran látogatjuk a Kortárs Művészeti Intézet rendezvényeit, amely mindig tartogat meglepetéseket. Ez alkalommal az első kiállítás, amit megnéztünk a Jónás merülése címet viselte. Mielőtt bárki megriadna, az itt megjelenő képek nem tartalmaznak semmiféle vallási töltetet, ha nem akarjuk. Ugyanis ezek a képek a mi elménkkel játszanak.

Aki vizuális alkat, annak garantálom, hogy egy ideig nem szabadul a képektől. Mire kibogarászod a részleteket a csodás színkavalkádban, már legalább húsz teóriád születik, mit is ábrázolhat a kép.

Azt tanácsolom, hogy ne egyedül menjen a kedves érdeklődő, hanem minél többen, mert ha többen nézik, minél több helyzetből, annál több titkát fedhetik fel a képeknek. Ezt onnan tudom, hogy mi is legalább öten néztünk egy képet, és mi is mind mást láttunk. Az egyik kép például egyszerre volt hajó, cet és rajzfilmhős- figura egyben!

Játékkiállításon voltunk a 11. a osztály diákjaival
Fotó: Amatőr

A másik terembe belépve eléggé… szokatlan látvány fogadott. A kiállítás címe „Kísérletek és Illúziók” volt, amelynek kísérleti részében élelmiszerek felnagyított képét láthattuk. Kissé bizarr volt, mégis volt benne valami érdekes, ami miatt érdeklődve néztük az általunk már számtalanszor látott étkezésre szánt finomságokat. Ez volt a kísérleti rész, kiragadták a jól ismert dolgot a környezetéből és megmutatták.

De mi volt ebben az illúzió? Akik már jártak az ICA-D kiállításain, azok tudják, hogy van egy alsó szint is mindig. Jelen esetben az illúzió rész is itt bujkált. Itt egy számomra eddig ismeretlen stílusirányzattal ismerkedhettem meg: a hibaizmussal. Mi is ez? Lényegében azt vallja a fotós, hogy nincs rossz kép, csak elhibázott. Sőt! Gyakran direkt nem a szokványos módon fotóznak. Például nem fókuszál a kép, elmosódik, régi filmekkel fotóznak, amitől „romlik a kép minősége”, hogy elképesztő képeket alkothassanak meg.

Ha ide belépsz, felejtsd el, amit idáig tudtál. Engedd, hogy a képek megmutassák a világunk másik oldalát. Mindenkinek csak ajánlani tudom mindkettőt!

Badar Lili 11. d

Rudas szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában