Mindenmentes fánk farsangra

2018.02.05. 10:00

A gluténérzékenység nem azt jelenti, hogy nem lesz mit enni a vigadozás kínálatából

Nincs farsang fánk nélkül, különösen akkor, ha a gyerek kedvenc elfoglaltsága a sütemények dekorálása, legyen az torta, muffin vagy fánk minden mennyiségben. Az interneten rengeteg különféle recepttel találkozhatunk a hagyományos nagyiféle fánktól kezdve a különböző nemzetek tradicionális „fánkmegoldásaiig”.

Benedeczki-Varga Krisztina

Igen ám, de ritkán esik szó arról, hogy azoknak sem kell lemondaniuk a finom falatokról, akik valamilyen allergiával, a hagyományos alapanyagokkal szembeni érzékenységgel élik mindennapjaikat. Ma már sajnos egyre többször találkozunk nemcsak a felnőttek között, hanem óvodás, iskolás közösségekben is olyan kispajtásokkal, akiknek ételintoleranciájuk van.

Kiss Mona gasztroblogger szerint sajnos egyre több adalékanyaggal találkozhatunk a különböző termékekben, és bár első körben kényelmesebb megoldás a kész termékeket levenni a polcokról, az otthon elkészítettnél egészségesebb aligha van.

Mindenmentesen is változatos, dekoratív és finom falatokat tehetünk az asztalra.
A fánkkészítés alapszabálya, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, mielőtt munkához látunk
Fotó: Shutterstock

 

Ma már tulajdonképpen bármi elérhető, így számos alternatív megoldás kínálkozik azok számára, akiknél gluténérzékenységet diagnosztizálnak. Az allergénektől vagy többszörös allergénektől mentes lisztekből is ugyanolyan finom ételek készíthetők, mint a hagyományosból, csak meg kell tanulni kezelni azokat. Mivel ezekből hiányzik a glutén, így nincs meg a tészta rugalmassága, más a textúra, amivel dolgozunk, de a megfelelő állag remekül elérhető például az útifűmaghéjjal – tanácsolja Mona.

Merjünk a mindenmentes receptekkel kísérletezni, mert ha ráéreztünk ezek használatára, mi magunk is kitalálhatunk új recepteket, így egyre változatosabbá tehetjük a már egyébként is egészségtudatos étkezésünket. A leggyakoribb alapanyagok és gabonafélék, amelyek a diétás étkezésbe beilleszthetők, például a rizs, a burgonya, a köles, a hajdina, a barna rizs, a kukorica, a teff, a cirok, a tápiókakeményítő, de természetesen rengeteg lisztkeverék közül is választhatunk. És hogy ezek után miből készül a mindenmentes, nagyon sok diétába beilleszthető farsangi desszert?

A gluténmentes lisztet útifűmaghéjjal tehetjük rugalmassá Fotó: Shutterstock

Íme Mona egyik kedvenc receptje: a glutén-, tej-, tojás-, cukor- és szójamentes fánk, amit az érzékenyek is bátran fogyaszthatnak. Hozzávalók: 7,5 dkg tápiókakeményítő, 40 g útifűmaghéj, 12,5 dkg barnarizs-liszt, 8 dkg kölesliszt, 1 cs. sütőpor, 1 ek. citromlé, kb 3,5-3,6 dl víz, 1 ek. édesítő (1:4) – négyszeres édesítő erejű, olaj a sütéshez.

Az elkészítés menete: vegyünk egy tálat, amiben a felsorolt száraz alapanyagokat jól összekeverjük, majd adjuk hozzá a vizet és a citromlevet. Az így kapott masszát alaposan dolgozzuk ki, majd az egészet hagyjuk 5-10 percen keresztül pihenni. Ezt a tésztát barnarizs-liszttel megszórt deszkán vagy lapon átgyúrjuk és másfél-két ujjnyi vastagra nyújtjuk, amit aztán kiszaggatunk. Sütőben 180 fokon kb. 20-30 percig sütjük. Ha viszont forró olajban készül, akkor néhány perc elegendő.

Az elkészült nyalánkságokat pedig a dekorációval koronázhatjuk meg. A mindenmentes fánkunkat feldobhatjuk csokoládéval, lekvárral, kókuszreszelékkel vagy mandulával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában