2018.02.05. 10:00
A gluténérzékenység nem azt jelenti, hogy nem lesz mit enni a vigadozás kínálatából
Nincs farsang fánk nélkül, különösen akkor, ha a gyerek kedvenc elfoglaltsága a sütemények dekorálása, legyen az torta, muffin vagy fánk minden mennyiségben. Az interneten rengeteg különféle recepttel találkozhatunk a hagyományos nagyiféle fánktól kezdve a különböző nemzetek tradicionális „fánkmegoldásaiig”.
Igen ám, de ritkán esik szó arról, hogy azoknak sem kell lemondaniuk a finom falatokról, akik valamilyen allergiával, a hagyományos alapanyagokkal szembeni érzékenységgel élik mindennapjaikat. Ma már sajnos egyre többször találkozunk nemcsak a felnőttek között, hanem óvodás, iskolás közösségekben is olyan kispajtásokkal, akiknek ételintoleranciájuk van.
Kiss Mona gasztroblogger szerint sajnos egyre több adalékanyaggal találkozhatunk a különböző termékekben, és bár első körben kényelmesebb megoldás a kész termékeket levenni a polcokról, az otthon elkészítettnél egészségesebb aligha van.
Ma már tulajdonképpen bármi elérhető, így számos alternatív megoldás kínálkozik azok számára, akiknél gluténérzékenységet diagnosztizálnak. Az allergénektől vagy többszörös allergénektől mentes lisztekből is ugyanolyan finom ételek készíthetők, mint a hagyományosból, csak meg kell tanulni kezelni azokat. Mivel ezekből hiányzik a glutén, így nincs meg a tészta rugalmassága, más a textúra, amivel dolgozunk, de a megfelelő állag remekül elérhető például az útifűmaghéjjal – tanácsolja Mona.
Merjünk a mindenmentes receptekkel kísérletezni, mert ha ráéreztünk ezek használatára, mi magunk is kitalálhatunk új recepteket, így egyre változatosabbá tehetjük a már egyébként is egészségtudatos étkezésünket. A leggyakoribb alapanyagok és gabonafélék, amelyek a diétás étkezésbe beilleszthetők, például a rizs, a burgonya, a köles, a hajdina, a barna rizs, a kukorica, a teff, a cirok, a tápiókakeményítő, de természetesen rengeteg lisztkeverék közül is választhatunk. És hogy ezek után miből készül a mindenmentes, nagyon sok diétába beilleszthető farsangi desszert?
Íme Mona egyik kedvenc receptje: a glutén-, tej-, tojás-, cukor- és szójamentes fánk, amit az érzékenyek is bátran fogyaszthatnak. Hozzávalók: 7,5 dkg tápiókakeményítő, 40 g útifűmaghéj, 12,5 dkg barnarizs-liszt, 8 dkg kölesliszt, 1 cs. sütőpor, 1 ek. citromlé, kb 3,5-3,6 dl víz, 1 ek. édesítő (1:4) – négyszeres édesítő erejű, olaj a sütéshez.
Az elkészítés menete: vegyünk egy tálat, amiben a felsorolt száraz alapanyagokat jól összekeverjük, majd adjuk hozzá a vizet és a citromlevet. Az így kapott masszát alaposan dolgozzuk ki, majd az egészet hagyjuk 5-10 percen keresztül pihenni. Ezt a tésztát barnarizs-liszttel megszórt deszkán vagy lapon átgyúrjuk és másfél-két ujjnyi vastagra nyújtjuk, amit aztán kiszaggatunk. Sütőben 180 fokon kb. 20-30 percig sütjük. Ha viszont forró olajban készül, akkor néhány perc elegendő.
Az elkészült nyalánkságokat pedig a dekorációval koronázhatjuk meg. A mindenmentes fánkunkat feldobhatjuk csokoládéval, lekvárral, kókuszreszelékkel vagy mandulával.