Égből pottyant gondolatok

2018.02.11. 14:00

Ha rossz a kedvünk, ne merüljünk gondolatainkba

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb fontossá válhatnak…

Molnár Éva Zsófia

Hangulatjavítók

Néha – vagy borongós időben gyakran? – az ember „bal lábbal kel”: rögtön érzi, nincs kedve a naphoz. Sötét van. Esetleg rosszul, vagy keveset aludt. Kevés az életenergiája, életkedve. Rossz a közérzete. Itt fáj, ott fáj. Gondok nyomasztják… Ha ilyenkor belemerülünk gondolatainkba, elképzeljük, milyen rémisztő események várnak ránk (például be kell fejeznünk egy feladatot, amit utálunk), túl sok a munkánk, vesztettünk. Ha rossz a kedvünk, ne merüljünk gondolatainkba, mert csak rosszabb lesz…

Én ilyenkor még nem vagyok elég friss és fókuszált, rögtön egy napkezdő meditációra, agykontrollal programozni (elképzelni) egy jókedvű, sikeres napot, de aki igen, üljön föl és programozzon, vagy meditáljon! Aki viszont kába, annak esetleg jobb egy kis légzés, mozgás először. Amikor fölébredünk, van egy békés, vagy legalább semleges pillanatunk, amikor még nem tudjuk, hol vagyunk, kik vagyunk. Ekkor stabilizálhat néhány testre fókuszált gyakorlat: nyújtózkodás, torna (ágyban is lehet bemozgatni magunkat), jóga. A légzőgyakorlatok rögtön lekötik figyelmünket, megnyugtatnak, ellazítanak, fókuszálnak, felfrissíthetnek, mielőtt belódulnának gondterhelt gondolataink.

Ebből két „kedvencem” van: az első a 4–7–8 „breathing” gyakorlat. 4-ig számolva az orrunkon lassan beszívjuk a levegőt, 7-ig számolva benntartjuk, 8-ig a szánkon lassan kifújjuk, úgy, mintha ablaküveget párásítanánk be. Négy ilyen légzés egy ciklus. A váltott orrlyukú légzés kifejezetten energetizál: hüvelykujjal befogjuk egyik orrlyukunkat, másikon belélegzünk, aztán a kisujjunkkal fogjuk be a másikat, majd kilélegzünk. Kilélegzés után ugyanazon az orrlyukon vesszük a következő levegőt. (Még lehet variálni egy 4–8–8–8 ritmusban, a benntartott levegőt 4-ig hasban, majd átnyomva a tüdőben visszatartani, ami egy szívmasszázzsal felér, sőt ezalatt érezve az alsó-, majd felsőtestünket, beleszőhetjük a belső testtudatosságot is, ha valaki elkalandozna figyelmével a gyakorlat monotonitása miatt…). Ezután már rögtön derűsebben, energikusabban kelünk ki az ágyból! Utána jöhet még néhány egyensúlygyakorlat. Ha a nap első gondolataként három dolgot összegyűjtünk, amiért hálásak vagyunk, remek hangulatot varázsol lelkünkbe – érdemes minden napot ezzel kezdeni! Egyszer csak olyan jókedvünk lesz, hogy tízig meg sem állunk!

Ezek után a reggeli újabb örömforrás lehet, ha nyugodtan, odafigyelve fogyasztjuk. (Csúcspontja nekem a desszert: az illatos kapucsínó biztosítja egész napra az indítómotort. Ekkorra már biztosan fölébredtem egy fókuszált napkezdő meditációra, s befejezésül jöhet egy remek nap programozása.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában