DH archív

2018.02.16. 10:30

25 éve írtuk: Vékony a magyar szociális háló

Előadás a szociális törvényről. Elbocsátások a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinátnál.

Pekarek János

Nagy érdeklődés mellett tartott fórumot a Városháza C épületében dr. Kovács Pál országgyűlési képviselő, a parlament szociális bizottságának alelnöke – írta huszonöt évvel ezelőtt, 1993. február 16-án címlapján elődünk, A Hírlap. – A szociális törvényt a képviselő egyetlen szóval jellemezte: torzó. A paragrafusokban a szociális ellátásokat foglalták össze, az állampolgárok szociális jogairól, a lakhatásról, iskolai oktatásról stb., nem esik szó. A szociális háló helyett csak nagyon vékony pókhálóról lehet beszélni. A nyugdíjasok negyvenöt százaléka nyolcezer forintnál kisebb nyugdíjból él, ami a létminimumot (8100 forint) sem éri el. Nincsenek jobb helyzetben a munkanélküliek sem.

A Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinát részben a korábbi gazdálkodás, részben a sorozatos aszály miatt arra kényszerült, hogy felszámolja veszteséges ágazatait, és ezáltal kétszázötven dolgozóját utcára tegye. A részvénytársasággá alakulás megoldás lehetne, azonban a dolgozókra nézve korántsem felhőtlen. A leendő rt. ugyanis a jelenlegi nyolcszáz-egynéhány dolgozóból négyszázra tart igényt.

Elkészült a Dunamenti Regionális Népfőiskola ez évi munkaterve. Részt kíván venni a pedagógusok továbbképzésében. A sorozatot Vörös Miklós, az ELTE kulturális antropológia tanszékének oktatója vezeti. Az ő irányításával indítják február 25-én Az Eiffel-torony Oklahomában címet viselő sorozatot, a kulturális antropológia történetének feldolgozását. Ennek a programnak része az Egészségnevelés osztályfőnököknek, pedagógusoknak kurzus is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában