Valós megoldások

2018.01.03. 14:00

Omlásveszély a Gagarin téri átjáróknál Dunaújvárosban

Ki a felelős azért, ha város egyik emblematikus épületénél egy omlás miatt életveszélyessé vált a közlekedés?

Szabó Szabolcs

Gombos István, a körzet önkormányzati képviselőjének, városunk alpolgármesterének közbenjárására a leomlott burkolat törmelékét tegnap már eltakarították és intézkedett az életveszélyes helyzet megszüntetése érdekében. Ez azonban minden esetben a társasházi közös képviselő feladata lenne

Fotó: Zsedrovits Enikő

Mit lehet tenni a gyors megoldás érdekében? A Gagarin tér 15-17. szám alatt jártunk.

Decemberben omlott le több műkőelem a Gagarin tér 15. és 17. szám közötti átjáró homlokzatáról. Akkor a társasház közös képviselője egy szalaggal körbekerítette és egy kis figyelmeztető táblával jelezte, omlásveszély miatt tilos az átjárás. A helyzet január első napjaira annyit változott, hogy szalagot valakik leszaggadták, a törmelék továbbra is az aszfalton hevert kedd délutánig. A választókerület képviselője, Gombos István ezt tegnap szakemberekkel elvitette, és a város főépítészéhez fordul.

- Több dolog miatt is elkeserít ez a látvány. Egyrészt az érintett Gagarin téri átjáró egy jelentős része az omlás miatt baleset- és életveszélyessé vált, másrészt ez a város egyik emblematikus épülete, amely a város épített értékeit bemutató Szocreál tanösvény egyik állomása is. A hatályos törvények értelmében egyértelműen a társasház, pontosabban a társasház ügyeit kezelő közös képviselő feladata lenne kezelni és megoldást találni erre a problémára – mondta el lapunknak Gombos István, a terület önkormányzati képviselője, aki egy – szó szerint szomszédos – példát említett.

- Sztankovics András közös képviselőként azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a szomszédos, Gagarin tér 7-9. szám alatt található átjáró felújítását 500 ezer forinttal támogassa a város. A beruházás összköltsége a benyújtott dokumentum szerint 1 millió forint, így az önkormányzat a társasház kiadásait 50 százalékban átvállalja. E javaslatot a novemberi közgyűlés elfogadta, így remélhetően ott hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok. (Az idézett átjáró tartóoszlopain több műanyagtábla is figyelmezteti a polgárokat – a szerk.)

Gombos István, a körzet önkormányzati képviselőjének, városunk alpolgármesterének közbenjárására a leomlott burkolat törmelékét tegnap már eltakarították és intézkedett az életveszélyes helyzet megszüntetése érdekében. Ez azonban minden esetben a társasházi közös képviselő feladata lenne
Fotós: Zsedrovits Enikő

Gombos István kitért arra is, ha a közös képviselő nem lép az ügyben, akkor egyéni indítványként ő fordult majd a közgyűléshez, ám ekkor is együtt kell működni a társasházzal, hogy mielőbb megszűnjön a baleset- és életveszélyes helyzet.

- Az első lépésben egyeztetek a város főépítészével, Szabó Imrével, hogy rendelje el a veszélyes terület szakszerű, kordonokkal történő lezárását – tette hozzá Gombos.

A törmeléket már kedden délután elvitték, remélhetően a lezárás is megtörténik ma. Munkatársaink többször is szemlézték a két érintett átjárót, amely valóban sürgősen felújításra szorul. Az épület az 1950-es évek elején épült szocreál stílusban, a Gagarin téri átjárók burkolata pedig alaposan megsínylette az elmúlt évtizedeket. Emellett ezen árkádok alatt jelentős forgalom halad át, hiszen ezeken keresztül lehet több utcát is elérni a Vasmű út felől, másrészt e két átjáró közelében található óvoda és iskola is.

A városkép szempontjából is előnyös lenne, ha e jelentős épületek felújítása egyszerre, összehangoltan történhetne meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában