Hurka, kolbász, szalonna

2018.01.27. 15:30

Megrendezték az első józan disznótort Pentelén

A helyi drogambulancia és a múzeum szervezte meg az első józan disznóvágást. Szeretnének hagyományt teremteni a kitűnően sikerült összejövetelből.

Pekarek János

Megrendezték az I. Pentelei Józan Disznótort pénteken a Magyar Református Egyház Újváros Drogambulanciájának udvarán, a Petőfi utcai posta mellett.

A főszervező Czere-Ambrus Mária, a drogambulancia vezetője lapunknak elmondta: a rendezvény egyik célja, hogy megmutassák, ezt a régi gyökerekkel rendelkező népi szokást, ami szinte összeforrott Magyarországon az alkoholfogyasztással, ugyanolyan jó hangulatban is sikeresen meg lehet rendezni józanul is! Másik céljuk a helyi Intercisa Múzeummal együttműködve, hogy bemutassák a disznóvágáshoz kapcsolódó szokásokat, eszközöket, módszereket.

Ami a hangulatot illeti, az valóban kifogástalan volt, a hideg idő ellenére – amit pálinka helyett forró teával és kávéval ellensúlyoztak, kitűnően. Mint ahogyan a disznótoros kóstolók: a kolbász, hurka, töpörtyű, a savanyúságok is nagyszerűen sikerültek.

Mindemellett egy jó százötven kilós disznót (a Pálhalmai Agrospeciál Kft. adományát) is levágtak, hagyományosan: szalmával lepörzsöltek, majd Bokor Tamás és Kiss Tibor szakavatott böllérként hasra (tehát nem orjára) bontottak, szemkápráztató gyorsasággal és tökéletesen. A böllérek egyébként a Dunaferr iskola oktatói. A disznóvágásban és -bontásban Kovács István görögkatolikus parókus (a parókia adta a felszerelést a vágáshoz és a sütéshez, főzéshez), valamint Orosz Csaba tűzoltóparancsnok is közreműködött.

S még mindig nincs vége az eseményeknek! A disznóvágással párhuzamosan kolbásztöltő versenyt is rendeztek, öt csapat részvételével: a rác­keresztúri felnőtt, illetve tini rehabilitációs csapat, a zsibriki rehabilitációs otthon, a Megálló Alapítvány budapesti drogambulanciája, az Egészségdokk székesfehérvári drogambulanciája csapataival.

Nézőközönségben sem volt hiány: a Rudas, a Kereskedelmi, a Dunaferr és a Bocskai iskolákból összesen hét osztály diákjai hallgatták meg a múzeum néprajzosainak előadását a disznóvágási szokásokról és hagyományokról, tekintették meg a kiállítást a tárgykörben összegyűjtött eszközökről, nézték végig a kolbásztöltő versenyt és a disznó levágását, szétbontását, feldolgozását.

Az esemény egyik színfoltja a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítványnak a Tolna megyei faluban, Zsibriken működő rehabilitációs otthona Zsibriki Rettenetes nevet viselő csapata volt. A csapat neve az általuk előállított kolbászfajta művészneve is lett. Sövényi Istvánné csapatvezető elmondta: mivel az otthon egy erdő közepén van, és Zsibriket egykor sváb nemzetiségűek lakták, ezért sváb módra, és erdei magvakkal ízesített kolbászt készítettek. A kolbásztöltő versenyt a zsibrikiek csapata nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában