2017.12.03. 11:30
Előbb meggyújtották az adventi gyertyát, hosszabb a készülődés
Egy fárasztó év után, gyakran szép reményekkel várjuk a decemberi ünnepeket. A ráhangolódásban segít az advent, a várakozás időszaka, ami Daruszentmiklóson már múlt héten elkezdődött.
Már múlt vasárnap meggyújtották Daruszentmiklós adventi koszorúján az első gyertyát, hogy legyen elég idő a közös készülődésre
Az adventi koszorúkon elhelyezett gyertyák hetenkénti meggyújtása és csendes szemlélése különösen bensőséges hangulatot áraszt. Sokfelé a közösségek is egybegyűlnek ezekre az alkalmakra. Rendhagyó módon a daruszentmiklósiak az idén korábban kezdték az ünnepelést.
EREDMÉNYT IS HIRDETTEK
Fogarasi Bélával, a Daruszentmiklósi Falulánc Kulturális és Közérdekű Szövetség elnökével is beszélgettünk, aki elmondta:
- Hagyományosan mi készítjük el a falu adventi koszorúját. Mellette megszervezzük a hozzá kapcsolódó ünnepségeket is. Az első gyertyagyújtással a megszokottnál egy héttel előrébb voltunk. Azért választottuk ezt a megoldást, mert a negyedik alkalom az idén hivatalosan, a szentestére esik és nem valószínű, hogy arra ilyen sokan eljönnének.
- Erre az alkalomra sokan egybegyűltünk és szép ünnepet ültünk. Az óvodások nagyon kedves műsort adtak nekünk. Most hirdettük ki a süteménysütő-versenyünk eredményét is. A többi adventi megemlékezéseket is vasárnaponként, délután négykor fogjuk tartani – tette hozzá az elnök.
A zsűri elnöke
Szabó Ferencé, az előszállási Sarokház cukrászda tulajdonosa és vezetője egész éven át állja a kritikus vendégek rohamait. Ez alkalommal az ő vezetésével döntötte el a zsűri, hogy a süteményversenyen ki hányadik helyen végezhet.
- A Falulánc szövetség által meghirdetett versenyre házi jellegű süteményekkel lehetett nevezni. Törekedni kellett az igazi hagyományos ízek bemutatására. Ez nem a műanyag sütemények seregszemléje volt.
Megtaláltuk azokat a fonomságokat, amikre a régi, nagymamás időkből emlékezhetünk. Ezek az állaguk, ízük és az illatuk miatt is kedvesek a számunkra. Az elkészítőik sok munkát és finom hozzávalókat fektettek bele a termékeikbe. Az elkészítésük gyakran idő és munkaigényesnek mondható. Én a vendégeimnek és a családomnak is a házi jellegű süteményeket kínálom a karácsonyi ünnepekre – mondta Szabó Ferencné.
A legjobb süteménysütő
Berg Lászlóné Baglyas Mária az első helyezést szerezte meg a süteménysütő-versenyben az ünnephez illő fahéjas mézes krémesével.
- Nem egy időigényes sütemény, inkább a tésztájának az elkészítése, nyújtása mondható nehéznek. Gőz fölött kell felmelegíteni a cukrot, a tojást, a mézet és ehhez kell hozzáadni a lisztet.
Ezeket melegen kell összedolgozni és kisodorni, de elég nehezen adja magát. Utána egy lisztes, vajas, porcukros, vaníliáscukros krémet kell kikeverni és főzni. A tetejére pedig csokoládét kell olvasztani – mondta a nyertes. Majd folytatta:
- Az ötlet a receptgyűjteményemből származik, és nem először készítettem már el, mivel a családom is nagyon szereti. Lehetséges, hogy ilyet, vagy igazi házi krémest fogok karácsonyra készíteni. Biztosan sokan emlékeznek rá: a hájból készített tésztájúra gondolok. Ezekből nem egy adagot tervezek!
A verseny különdíjasa
Fogarasi Béláné korábban sokat sütött a lakodalmas házaknál is. Nem is csoda, ha ez alkalommal ő lett a süteménysütő verseny különdíjasa. Az elismerést egy almás linzerért kapta.
- Ennek a sütinek nincs semmi különlegessége, csak az, hogy nagyon finom. A régi bevált hagyományok szerint zsírral készült a gyúrt tésztája. Az almát lereszelem, megdinsztelem, cukrozom, vaníliás cukrot is teszek bele és sok fahéjat. Gond nélkül gyorsan elkészíthető. Karácsonyra a család többi kedvencét fogom elkészíteni – mondta el a díjazott.
Kivis süteménnyel lett dobogós
Kanderka Barbara a Dunaújvárosi Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, és Szakiskola tanulója, a hamis kivi fantázianevű készítménnyel lett a süteménysütő-verseny második helyezettje.
A tizenhat éves hölgy nem kezdő a szakmában, már korábban is sikeresen gyakorolta magát a cukrászmunkákban
- A sütemény elkészítésében, ebben a számomra érdekes tevékenységben a nagymamám is segített, aki jártasabb ezekben a dolgokban, ezért most is szót fogadtam neki. Máskor is dolgoztunk már együtt, szívesen átadja a tapasztalatait. Ennek a sütinek a készítéséhez egy színesítőt is használtunk, ami egy jó döntés volt, mert különlegessé tette azt. Karácsonyra is varázsolunk valamilyen, a ami kornak megfelelő újdonságot. Egyelőre titokban tartjuk, hogy mi lesz az! – mondta Kanderka Barbara.