Konyhai lélekrend

2017.12.05. 22:39

Értékelés a Bocuse d’Or hazai selejtezője után

A hét végén a hazai csúcsgasztronómia egyik fontos versenyén jártunk. Élmények és tanulságok sokasága. 

Szabó Szabolcs

Vidáman egyeztet a szigorú zsűri Fotók: Zsedrovits Enikő

„Kuplerájos garázsból nem jöhet ki luxusautó” – tömören, ám lényeglátón így világította meg a hét végén lezajlott rangos gasztronómiai verseny, a Bocuse d’Or hazai selejtezőjének résztvevői számára Széll Tamás, a Bocuse d’Or szakácsolimpia európai döntőjének 2016-os nyertese, hogy mit is jelent az, hogy a csúcsteljesítményhez a fejekben és konyhapulton is rendnek kell lenni. Hogy ez a bizonyos „rend” mit is jelent, arról csak annyit, hogy gyakorlatilag patikatisztaságot vártak el az egyébiránt remekül teljesítő versenyzőktől a seregszemle során.

Vidáman egyeztet a szigorú zsűri
Fotók: Zsedrovits Enikő

Mint arról korábban beszámoltunk, bár a selejtezőből nem jutott tovább, de jól teljesített a rácalmási és dunaújvárosi kötődésekkel bíró Dualszky-Kovács Péter, aki értékelésében is beszélt a mentális és szellemi felkészülés és állóképesség fontosságáról: – Itt már minden egyes mozdulatnak jelentősége van. Az idő szűk, így fejben nagyon ott kell lenni. A főzés során gyakorlatilag minden mozdulatsornak előre meg kell lennie. Sajnos én a munkám miatt nem tudtam eljönni Svájcból az előzetes helyszínbejárásra, így kellett bő tíz perc, mire felépítettem a struktúrát.

Dualszky-Kovács Péter alkotás közben

Sajnos ez a mínusz tíz perc nagyon hiányzott. Azt sajnálom, hogy a saját elvárásaimnak nem tudtam megfelelni, így nem sikerült azt a minőségű ételt elkészíteni, amit szerettem volna. Nagyon örülök, hogy ilyen neves versenyzőkkel egy mezőnyben szerepelhettem, és gyakorlatilag a jelenlegi magyar csúcsgasztronómia meghatározó szereplőinek tálalhattam. Köszönettel tartozom régi mentoromnak, a dunaújvárosi Forster Zoltánnak, a Börze Étterem séfjének – fogalmazott Dualszky-Kovács Péter.

Rizottó háromféle gombával
és fürjtojással – fészekben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában