faültetés

2017.11.02. 08:30

„Luther Márton 95 tétele - az emberek jobbulására”

Luther német reformátor 1517. október 31-én Wittenbergben, a vártemplom kapujára szögezte ki 95 tételét, amely hatalmas változást hozott a keresztény világ és kultúrkör egészében.

Szabó Szabolcs

a

E jeles eseményre két településen több rendezvénnyel is emlékezett kedden délután és este a Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség.

A reformáció 500. évfordulója tiszteletére rendezett jubileumi sorozat, egyik kiemelt állomása volt a keddi.

A Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség tagjai előbb Kisapostagon az ünnepi istentisztelethez kapcsolódóan kiszögezték Luther 95 tételét, majd Stermeczki András vezetésével, a hívekkel közösen fát is ültettek az 500. évforduló alkalmából.

A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Kisapostagon és Dunaújvárosban is fát ültettek az evangélikusok.

A dunaújvárosi evangélikus templomnál 18 órakor kezdődő jubileumi megemlékezésen szintén elültettek egy fát a templomkertben, majd a meghívott vendégekkel közösen leleplezték a Nyitrai Mihály Pro Cultura Intercisae díjjal is kitüntetett fafaragó iparművész által alkotott emléktáblát, amely a Luther rózsa mellett az egyházkerületben szolgálatot teljesítő lelkészeknek állít emléket. Az avatáson Stermeczki András lelkész hangsúlyozta, előbb elültettek egy élő fát, most pedig lelepleztek egy szintén élő fát, amelyet bár megmunkált egy kiváló alkotó, az evangélikus egyház üzenetét és erejét jelképezi. Az ünnepi istentisztelet előtt a templom kapujának külső részére dr. Baráth Károly az egyházközösség felügyelője kiszögezte Luther 95 tételét, amint ő fogalmazott: az emberek jobbulására.

Dr Baráth Károly az egyházkerület felügyelője és Stermeczki András evangélikus lelkész szögezte ki Luther 95 tételét a dunaújvárosi templom kapujára Fotó: Ady Géza

Stermeczki a kifüggesztett tételekkel kapcsolatban elmondta, Luther is azért szögezte ki a templomkapu külső felületére, hogy mindenki számára elérhető és tanulmányozható legyen. Ennek szellemében az evangélikus egyház és annak helyi egyházközössége is nyitott mindenki számára. A rendezvény keretében nyílt meg a számos helytörténeti érdekességet felvonultató Bibliakiállítás a templomban, amely három héten át lesz látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában