Variációk halloweeni töklámpásra

2017.10.24. 14:00

Tök jó szórakozás a családnak, ami csodás fényt hoz az őszi hűvös estékbe

A múlt hét hihetetlenül szép őszi napjaiban olyan arcát mutatta nekünk az évszak, amit már nagyon régen. A napsütötte délutánok rengeteg szabadtéri programnak kedveztek.

BENEDECZKI-VARGA KRISZTINA

Sablon segítségével rajzoljuk fel az arcot, így egyszerűbb és pontosabb lesz a faragás

Talán meg is feledkeztünk arról, hogy október vége – azok számára, akik nem idegenkednek attól, hogy az amerikai ünnepeket saját otthonukba átültessék – a halloweeni partik hétvégéje, amiknek nélkülözhetetlen kelléke a töklámpás. Ehhez rengeteg izgalmas és inspiráló képet találhatunk bárhol. A töklámpafaragás nemcsak a buli dekoratív hangulati eleme lehet, hanem egy szórakoztató családi program is, amelyben a gyerekekkel együtt készülhetnek el a vidám tökfejek.

A tökéletes tök kiválasztásához először gondoljuk át, mit szeretnénk készíteni belőle, és úgy keresgéljünk a különböző méretű termések között Fotók: Pixabay

Miután a kertből vagy a piacról beszereztük az elképzeléseinknek megfelelő formájú tököket, a faragáshoz szükséges eszközökkel neki is kezdhetünk a munkának, amely nálunk öt lépésben valósul meg.

A tökökből nemcsak lámpásokat, hanem figurákat is összeépíthetünk

Először tisztítsuk meg a tököt. Másodszor vágjunk le egy „kalapot” a tök szár felöli részéről, majd kezdjük el kikaparni a belsejét, hogy helyet csináljunk a mécsesnek. Harmadik lépésben felrajzoljuk a kifaragni kívánt arcot, amelyhez sablont használunk, így könnyebb bejelölni azokat a részeket, ahol vágni szeretnénk. Negyedik lépésben egy éles késsel óvatos mozdulatokkal elkezdjük kifaragni a részeket. Végezetül jöhet a mécses elhelyezése, majd pedig a kert azon pontjának kiválasztása, ahonnan mindenki jól láthatja alkotásunkat. Egyik kis barátunknál láttuk, hogy a mécsest nemcsak a kalap felöli résznél tudjuk elhelyezni, hanem úgy is, ha a tök aljára vágjuk a lyukat és akár egy lámpabúra, a tököt helyezzük a mécsesre.

Sablon segítségével rajzoljuk fel az arcot, így egyszerűbb és pontosabb lesz a faragás

Abban az esetben, ha nem szeretnénk a faragással bíbelődni, akkor a kisebb tököket is izgalmassá tehetjük olyan figyelemfelhívó megoldásokkal, mint amikor ezüst vagy arany csillámmal fújjuk le. A látványt fokozhatjuk, ha kövekkel díszítünk tovább. Mivel a kisebb gyerekek a faragásban nem tudnak részt venni, sokkal biztonságosabb, mégis kreatív kikapcsolódás, ha festéssel és kisebb kiegészítők felragasztásával alkotunk. Szemeket felragasztva, motívumokat megfestve, szalagokkal vagy termésekkel öltöztetve készíthetünk olyan tököket, amit csak a gyerekek fantáziája elképzel.

Bármelyik technikát is választjuk az eredmény egy tök jó alkotás lesz, amely a kertet és az otthont is feldobja. De mindenekfelett erre az 1-2 órára magunk mögött hagyjuk a rohanást, és élvezzük a pillanatot, mert az élet ekkor zajlik igazán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában