sokfunkciós tér

2017.10.20. 07:30

Kivágni vagy megőrizni? Szakértői véleményre vár a testület

DUNAFÖLDVÁR Béke téri fák… Ez nem egy verscím átírt változata, hanem az az ügy, amely az utóbbi időszakban borzolja a Dunaföldváron élők kedélyét.

L. MÉSZÁROS IRMA

Mohai Gyuláné is elmondta véleményét. Mögötte az egyik fa

Korábban lapunk a Béke térrel kapcsolatban arról a lakossági panaszról írt, hogy a téren elfogadhatatlanok már a körülmények. A fák gyökerei felnyomták a kövezetet, a téren az úttest és a járdaburkolat nagy egyenetlenségei már balesetveszélyesek.

Egy korabeli újságcikk szerint a híd megépülése után gyorsan fejlődő nagyközség elöljárói 1937-ben vettek fel kölcsönt az egykori Erzsébet tér kiköveztetésére. Az ötvenes években buszmegállókat alakítottak ki ott, majd az új buszpályaudvar megépültével – immár három évtizede – ezt a részt parkolóként használják az autósok – ingyenesen. A macskakővel borított, fákkal beültetett tér körül cukrászda, bank, gyógyszertár, kis üzletek, irodák találhatók, de itt, a több mint százéves díszkút körül tartják a földvári advent rendezvényeit, időnként koncerteket, s bár nem túl sok résztvevővel – a kispiacot is. Akadnak idős emberek, akik hosszú évek óta meghatározott napokon a parkban találkoznak egy jó beszélgetésre. Az előbbi felsorolás mutatja, sokféle funkciója van a hangulatos térnek, amelyen óriási öreg fák – két platán és tíznél több japánakác – adnak árnyékot a cukrászda teraszán vagy a padokon ülőknek, no meg a parkoló autóknak.

Mohai Gyuláné is elmondta véleményét. Mögötte az egyik fa

Az önkormányzat régóta tervezi a tér felújítását. Egy, a városközpont rehabilitációját célzó pályázatban reménykedtek. Ennek híján végül, s mivel egy terület eladásával megfelelő összeghez is jutottak, úgy döntöttek, a városközpontot több ütemben újítják fel. Elsőként a Béke teret, azaz a Mészáros utca sarkától a Reitter közig tartó szakaszon a parkot, a parkolót. A felújításkor a föld alá helyezik a közműveket, az elektromos és optikai kábelhálózatot földkábelesre cserélik, sőt a terv tartalmazza az ivóvíz-vezeték rekonstrukcióját és a hiányzó csapadékcsatorna-hálózat kiépítését is. Megújítják, illetve átépítik a járda- és a térburkolatot.

A nagy kérdés, amely a testületben is vitát váltott ki, a városban pedig igazi fölbuzdulást: a fák ügye. Kivágni vagy megőrizni? Ennek folytatásaként jött a következő kérdés: park vagy parkoló? Bazaltkő vagy más?

A hírekre reagálva aláírásgyűjtés indult, sőt a Béke téri fák megmentésére csoport is alakult az egyik közösségi portálon. Az ívek átadása után a kezdeményezők nevében Ambrus Györgyné és Balogh Lászlóné jelent meg a témát tárgyaló júliusi rendkívüli testületi ülésen, ahol végül úgy döntöttek a képviselők, hogy a végső döntés és a közbeszerzés kiírása előtt a fák állapotfelmérésével megbízzák a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának szakembereit. A helyszíni vizsgálatot követő elemzéstől azt az információt várják, milyen a fák szerkezetállománya, mennyi a túlélési esélyük, azaz mennyire bírják ki a fák azt a földmozgatást, amelyet a közművek elhelyezésekor el kell végezni. Várják a választ arra is, milyen fafajtákat ajánlanak esetleg a kivágottak helyébe – adta kérdésünkre a tájékoztatást Horváth Zsolt polgármester. A szakértői jelentés ismeretében októberben döntenek majd arról, hogyan módosítsák a kivitelezési terveket. A városvezető hozzátette, hogy Lajkó Andorral, a műszaki iroda vezetőjével más településen tanulmányozták, ott hogyan oldották meg a hasonló felújítást. A tervek szerint a díszkút környékén visszaépítik a bazaltkőkockákat – felhasználva a térről felszedett épeket – a többi részen olyan burkolatot választanak, amely összhangban van a régivel. A polgármester köszöni, hogy a városlakók aktívan kifejtik véleményüket, de megértést is kér. Valami új építéséhez bontani kell a régit, a változás néha fájdalommal jár – mondta. Igyekeznek minimális zöldterület-rombolással elvégezni a munkákat, s ha szükséges a kivágás, helyükre újakat telepítenek.

A Béke téri fák ügye: térépítő és fához értő szakemberek véleményére alapozva kell dönteni Fotó: LMI

A közösségi portálon sok hozzászóló mondott véleményt, ki érzelmi alapon, ki észérvekre hivatkozva fogalmazott. Volt, aki a legöregebbnek tűnő fának, amely a cukrászda terasza fölé nyújtja árnyékát, s amelynek megnövekedett gyökereire felkapaszkodnak a gyerekek, a török kori történet, a földvári fekete kötény legendája egyik főhősének a nevét adta, Kiskelemen Béninek nevezve. Példákat is hoztak Budáról, vagy más településekről, ahol a régi fákat megőrizték. Arra is sok javaslat érkezett, hogy parkoló helyett parkként, közösségi térként kellene használni ezt a teret. Egy interjúban megszólalt az ügyben a Muzsikás együttes tagja, Hamar Dániel, a dunaföldvári kötődésű fizikus-zenész, aki amellett érvel, hogy jó szakembereknek kell dönteniük a fák ügyében, de e tér ne parkoló, hanem közösségi tér, egy kis oázis legyen a kisvárosban. Csepeli István fafaragó népi iparművész, a Népművészet mestere is hangsúlyozza, hogy térépítő és fához értő szakemberek véleményére alapozva kell dönteniük a városvezetőknek, hogy a mezőváros természeti adottságát és épített értékeit megőrzendő szemlélettel a Béke tér s benne a fák megmaradjanak a település helytörténetének jellegzetességeként. A polgármester a parkoló szükségességét emelte ki. Többen fölvetették, hogy az üggyel kapcsolatban fórumot kellett volna tartani, reklamáltak, miért nem tájékoztatták korábban a földváriakat. Bár tény, hogy a megtartott lakossági közmeghallgatásokon az utóbbi években alig jelent meg pár ember. Sajnos az önkormányzat honlapja nem igazán lakosságbarát, kevés és nehezen frissülő az információ – így az ügyekkel kapcsolatban a szóbeszéd erőteljesebben hat, mint a valódi tényismeret.

Dunaföldvár szép. Szép a fekvése, szépek a templomai, a pincesorai, szép a városháza, a híd. Szép nagy fák övezik a parti sétányt és a főterét is – írják a Béke téri fák megmentéséért alakult csoportban. S hozzáteszik, hogy az egyik úti könyv szerint Dunaföldvár őriz valamit a Monarchia hangulatából. Van, akinek csak az fontos, hogy vásárláskor a belvárosban parkoljon. Vannak emberek, akiknek ez a tér többet jelent. Kik vannak többségben? S minek örülnek majd igazán az unokáink? Mert az biztos, hogy ilyen felújításkor hosszú távon kell gondolkodni, tervezni és megvalósítani. Megőrizve megújulni – talán szlogenként ez lehetne a téma megoldása. A valóságban összetettebb ez. A városlakók bíznak abban, hogy becsülve a múltat, megőrizve a régit szakértelemmel, felelősségteljes gondolkozással újjá lehet varázsolni ezt a teret, hogy az unokáik is láthassák Kiskelemen Bénit és azokat a fákat, amelyek alatt eleik is jártak.

A múlt pénteken az utolsó szakértői vizsgálat is befejeződött, a testület várja az írásos jelentést, hogy aztán kezdődhessen a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában