Óragyár

2017.09.12. 20:20

Ismerős arcok a családi napon! Gondolta volna, hogy ők is a Momertben dolgoztak?

Páratlan utat járt be a Momert az elmúlt öt évtizedben. A sikerhez vezető úton sok ismert és közismert ember is szerepet vállalt.

Várkonyi Zsolt

Momert

Talán megengednek egy személyes emléket abból az időből, amikor a Radar városrészben még óvoda működött. Az első évemet abban az óvodában töltöttem. Már javában az Erkel kerti tagintézménybe jártam, amikor az akkori óragyár zöldmezős beruházásként épülni kezdett. Persze vannak nálam autentikusabb személyek is, akik az eltelt fél évszázadban részesei lehettek a vállalat építésének, kezdeti lépéseinek, fejlődésének. Sokan közülük ott voltak a hét végi jubileumi ünnepségen is. Közismert embereket kérdeztünk arról, hogy miért tartották fontosnak azt, hogy elfogadták a Momert meghívását erre a nagy családi találkozóra.

Dr. Galambos Dénes

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő:

- Egyrészt mint országgyűlési képviselő fontosnak tartom, hogy ez a társaság, amely a középvállalati szektorba tartozik, olyan területen biztosít foglalkoztatást, ahol a betanított munka a jellemző, és ahol a női munkaerő jó lehetőséget talál. Másrészt van egy személyes kötődésem is, amely a jogi hivatásomhoz kapcsolódik, nevezetesen: korábban tizennégy évig a cég jogi képviseletét láttam el ügyvédként. Ma is folyamatosan figyelemmel kísérem a munkájukat, és ahol szükséges és lehetséges, segítem a gazdasági tevékenységüket.

Hingyi László

Hingyi László önkormányzati képviselő, Dunaújváros MJV közgyűlése gazdasági és területfejlesztési bizottságának elnöke:

- Tulajdonképpen visszahozta a felnőtté válás emlékeit, hiszen még gyerekként kerültem az óragyárba 1969 augusztusában, és egészen 1987 decemberéig dolgoztam. Itt váltam felnőtté, ekkor alapítottam családot. Itt tanítottak meg az életre, sok mindenre, amit később tudtam kamatoztatni a vállalkozásomban, mostani pályafutásomban. Nagy örömmel jöttem erre a fél évszázados jubileumra, jó szívvel tértem ide vissza, és ma is büszke vagyok arra, hogy ennek a cégnek valamikor dolgozója lehettem.

Dr. Kemény János

Dr. Kemény János csecsemő- és gyermekgyógyász, foglalkozás-egészségügyi szakorvos:

- Már a korábbi anyavállalat, a MOM helyi kirendeltségének is üzemorvosai voltunk, és az utóbbi években mi látjuk el a foglalkozás-egészségügyet, de Urbán László vezérigazgatóval ettől függetlenül is nagyon korrekt kapcsolatunk van. Természetesen örömmel fogadtam el a meghívást, és jöttem a jubileumi rendezvényükre.

Pahocsa Emil

Pahocsa Emil nyugdíjas:

- Huszonhárom év után a vasműből igazoltam át az akkori MOM-hoz. Engem neveztek ki az itteni óragyári beruházás vezetőjének. Ez egy 26 ezer négyzetméteres zöldmezős beruházás volt, a többi között egy 3100 négyzetméteres szerelőcsarnokot és egy 1700 négyzetméter alapterületű kétszintes galvánüzemet kellett tervezni. 18 évet töltöttem a MOM-nál, a budapesti központnál, itt élek Dunaújvárosban, de több máshol megvalósult beruházás is hozzám tartozott. Mindenhová autóval jártam, ez alatt az időszak alatt „nyolc autót szaggattam el”.

Dr. habil Györök György

Dr. habil Györök György egyetemi docens, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki karának dékánja:

- A vezérigazgató úrral legutóbb az akadémiai díjátadón találkoztam, ahol elmondtam neki, hogy életem legszebb hét éve volt, amit itt töltöttem, mint fejlesztőmérnök, mint fejlesztési osztályvezető. Azóta többször eszembe jutott az, hogy amíg itt dolgoztam, akkor nősültem, itt született a két első gyermekem, itt tanultam tovább. Ez egy kivételesen jó kollektíva, közösség volt. Odafigyeltek az emberre, kollégaként fogadtak el, fontos volt az, amit csinált az ember. Meggyőződésem, hogy ez egy sikertörténet volt. Szívesen jöttem vissza ebbe a környezetbe.

Králik Gyula

Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke:

- A Momert Zrt. Dunaújváros gazdasági életének egyik meghatározó szereplője. A 3500 vállalkozás között van nyolc nagyvállalat és sajnos nagyon kevés a középvállalat. Ezek egyike a Momert. Mindemellett nagy öröm számunkra, hogy a tulajdonosi szerkezet erősen kötődik Magyarországhoz, és nagyon erős a szakmai színvonal a vállalatnál. A képzés, az oktatás és az innováció ennél a cégnél prioritásként jelenik meg, ezért is nagyon büszkék vagyunk erre a dunaújvárosi, itt felnőtt ötven éves cégre.

Mészáros László

Mészáros László, a Szent Pantaleon Kórház üzemeltetési és vagyonvédelmi részlegvezetője:

- 1973-ban az első munkahelyem volt a MOM, az akkori óragyár, ahol műszerészként, akkori szóhasználattal élve gépbeállítóként kezdtem dolgozni az óra-alkatrészgyártó részlegen. Urbán László, a jelenlegi vezérigazgató szintén abban az évben került a Magyar Optikai Művek dunaújvárosi gyárához. Egy lelkes, fiatal csapat jött akkor össze, amelyben a mérnökök, a technikusok, a munkások egy igazi, egymást támogató, segítő szakértői csapatot alkottak. Örömmel jöttem a fél évszázados jubileumi rendezvényre, mert így újra találkozhattam az egykori kollégákkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában