Az ortodoxoknál más dátumra esik a karácsony

2019.12.23. 12:00

Szép szerb ünnep volt Rácalmáson – boldogok

Szombaton a rác­almási szerb templomban a szerb kisebbség ünnepelt, tartott gyönyörű szép szertartást.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Mohainé Csupity Zsófia, a rácalmási szerb kisebbség elnök asszonya elmondta, hogy Mikulás-ünnepet tartottak. Az ortodoxok ugyanis később ünnepelnek, mint a római katolikusok, tizenháron nap az eltolódás.

– Sajnos egyre kevesebben vagyunk, sokan meghaltak, sokan külföldre távoztak, de mi, akik maradtunk, tartjuk a vallásunknak. Legközelebb január hatodikán jövünk össze, akkor lesz nálunk a szenteste, majd azt követően szertartásaink szerint három napig tart a karácsony.

 

Csupity Zsófiától megtudtuk, ők nem állítanak karácsonyfát, tölgyfát vágnak ki, annak az egyik felét elégetik, ezzel tisztelegnek Jézusnak, a másik felét pedig feldíszítik. (Sokfelé száraz tölgyágakat gyújtanak. Ez a meleg szeretet jelképe. A szerb hagyomány szerint a nagyapa a fiával és unokájával megy ki az erdőbe tölgyágat vágni.)

De hogy miért is van az időeltolódás a római katolikus és az ortodox karácsony között? Az ortodox egyházban nem decemberben, hanem januárban ünneplik a karácsonyt. Ennek az az oka, hogy más naptárat használnak.

Január 6-án és 7-én világszerte több millió ortodox katolikus ünnepli a karácsonyt – majdnem három héttel azután, hogy a nyugati katolikusok megtartották az ünnepet, sőt, már a szilveszteren is túl vannak. Oroszországnak, Grúziának, Örményországnak, Fehéroroszországnak, Szerbiának, Egyiptomnak, Etiópiának és Kazahsztánnak a szenteste viszont csak január 6-án jön el.

Az ajándékozás csak szimbolikus, és az igazi ajándékozás december 31-én történik az ortodoxoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!