Megyénk északkeleti részén több települést öntött el a villámárvíz

2020.06.16. 08:30

Közvetlen környezetünket nem sújtották viharkárok

Dörgött, villámlott, ömlött az eső, helyenként jég verte a vetést, a gyümölcsöst, a lakóházat, az autót vasárnap... Közvetlen környezetünket ugyan nem érték nagy viharkárok, de Fejér megye más területein nem voltak ilyen szerencsések az emberek.

duol.hu

Fejér megye északkeleti részén több települést öntött el villámárvíz június 14-én. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű, néhol 45-60 milliméter csapadék miatt helyenként fél méter magasan hömpölygött a víz az utakon. A lezúduló eső betört a lakóházak udvarára, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el Mányon, Bicskén, Gyúrón, Válban, Tabajdon, Alcsútdobozon, Felcsúton, Vértesbogláron, Csákváron, Nádasdladányban. Vértesacsán a patak kilépett medréből. A villámárvíz miatt jelentős sár került az utakra, ami a csapadékelvezető rendszereket is feltöltötte, ezzel akadályozva, nehezítve a víz elfolyását – tájékoztatta lapunkat Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Pincékből, alagsori helyiségekből szivattyúzni kellett a vizet

Ugyancsak tőle tudjuk, hogy a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók hetvenkét alkalommal szivattyúzással segítették a víz visszahúzódását, tizenkét helyszínen fakidőlés miatt avatkoztak be.

A legösszetettebb beavatkozásra a legnagyobb esetszámmal Gyúrón került sor, ahol százötven ingatlant érintett a villámárvíz, és ezekből száznál volt szükség védekezésre, homokzsákok kihelyezésére, vízeltávolításra. A hordalékos, sáros víz Gyúrón két, Vértesacsán egy családi házba is befolyt. A három épületből összesen tizennégy ember hagyta el ideiglenesen az otthonát.

A kerteket és az udvarokat elöntötte az özönvíz Gyúrón Fotók: Martonvásári ÖTE

A katasztrófavédelmi szóvivőtől kapott tájékoztatás szerint a villámárvíz és a viharkárok kezelésében a bicskei járási mentőcsoport képviseletében a bicskei, a csákvári, vértesboglári és az alcsútdobozi önkéntes tűzoltók, a martonvásári járási önkéntes mentőcsoporttól a martonvásári és a váli önkéntes tűzoltók, amíg a székesfehérvári járási mentőcsoport tagjaként a Fehérvári Tűzoltó Egyesület, a gárdonyi járási mentőcsoport képviseletében pedig a velencei önkéntes tűzoltók vettek részt. A vízeltávolítások során a mentőcsoportok körében korábban pályázaton elnyert szivattyúk mindegyikét átcsoportosították és bevetették a villámárvízzel sújtott településeken. A víz visszahúzódásával a lerakódott hordalék miatt több településen jelentős munkát ad az utak és a csapadékelvezető rendszerek takarítása.

Dunaújvárosban nagy vihar volt: zuhogott az eső vasárnap délután és kora este, ám arról nincsenek információink, hogy nálunk károkat okozott volna a hirtelen le­zúdult nagy mennyiségű csapadék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!