Több százezer tonna szén-dioxidtól mentesülne

2019.07.30. 07:50

Így óvhatjuk a földet

duol.hu

Idén még a tavalyinál is korábban, július 29-én érkezett el a túlfogyasztás világnapja. A Global Footprint Network adatai szerint idén július 29-én, tegnap lépte át az emberiség fogyasztása azt a szintet, amit a föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. 2018-ban augusztus 1-jén, 2017-ben pedig augusztus 2-án jött el ez a nap. 1970-ben még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, azóta közel 5 hónappal korábban használjuk el a föld egy évre elegendő erőforrásait.

A globális problémára a Jófogás egy izgalmas videóban hívja fel a figyelmet. Hozzáértő emberek kiszámolták ugyanis, hogy felhasználói csak 2018-ban 202 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a földet mindössze azzal, hogy másodkézből vásároltak több mint két és fél millió terméket.

Ez a mennyiség 1 milliárd 400 millió darab műanyag zacskó vagy például 2 millió 700 ezer tricikli előállításához is elég lehet, sőt, olyan hatással van a környezetünkre, mintha 39 ezer autót vonnánk ki a forgalomból egy teljes évre, vagy ha minden évben 45 napra leállna Budapest teljes közlekedése.

Elgondolkodtatók az előbbi adatok, ugye? Ekkora eredményeket érhetünk el csupán azzal, hogy használt árucikkeket vásárolunk, és nem újonnan szerezzük be a mindennapokhoz szükséges háztartási, ruházati, műszaki darabokat vagy éppen sporteszközöket. A túlfogyasztás világnapjára készült kisfilm célja, hogy a megdöbbentő számok közzétételével az internetes portál közelebb hozza a felhasználóit a környezettudatos megoldásokhoz, és rávilágítson arra, hogy mindannyian szuperhősök lehetünk azáltal, ha másodkézből vásárolunk.

Varju Lilla, az Adevinta Classified Media Hungary marketingigazgatója elmondta, hogy a kutatással arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a környezetünk védelméért sokat tehetünk. Ugyanis a másodkézből beszerzett termékeket nem kell újra legyártani, leselejtezni, így az ezekből az eljárásokból adódó szén-dioxid-kibocsátástól is megóvhatjuk a földet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!