Megemlékezések a hősökről

2021.10.01. 16:00

Az önkormányzat felhívással fordul majd az iskolások felé

Dunaújváros – Októberben két fontos megemlékezésünk van, és sajtótájékoztató keretében ismertette a helyi programokat Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester.

Molnár Emese

Az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján, október 6-án 14 órakor lesz az önkormányzati megemlékezés a ´48-as emlékműnél, ahol Csa­thó Gábor mond ünnepi beszédet és a Vasvári-iskola diákjai készülnek műsorral.

A városi ünnepségek során már hagyománnyá vált, hogy október 23-án a kopjafai megemlékezés után a Bartók-színházban is tartanak egy rendezvényt, amelyen átadják a Dunaújvárosért díjakat. Barta Endre ezzel kapcsolatban elmondta, a bartókos műsor ezúttal október 21-én lesz, majd október 23-án 9 órára várják a megemlékezőket, a családokat a temetői kopjafánál.

Az október 23-i megemlékezés 9 órakor kezdődik a temetői kopjafánál Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Azt is mondta, szeretné, ha másképp emlékeznénk, ha átéreznénk, kikről is szól ez az ünnep. Éppen ezért egy felhívást küldenek ki az iskoláknak: azt kérik, hogy írják le a gyerekek, hogyan is látják ők az 1956-os történéseket, mit jelent számukra október 23-a. A beérkező pályázatokból válogatni fognak, és az ünnepi beszéd helyett ezekből fognak felolvasni a megemlékezésen.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy Pentele nem alkuszik, Dunaújváros nem felejt címmel egy sorozatot kívántak elindítani tavaly annak emlékeként, hogy bár az 1956-os forradalom és szabadságharcot november 4-én leverték, a penteleiek még napokig kitartottak ezután is. A dunapentelei hősök tiszteletére is szerveznek megemlékezést november 8-án 18 órakor, ekkor a Városháza térre várják majd a dunaújvárosi lakosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!