életet menthet

2020.11.17. 16:00

A szén-monoxid nem válogat – előzzük meg a bajt!

Szén-monoxid-szivárgás történt két családi házban november 13-án Fejér megyében. Bicskén a szén-monoxid-érzékelő jelzése mentette meg az idős lakók életét, míg Nagylókon a kályhából visszaáramló füst figyelmeztetett a bajra.

katasztrófavédelem

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Andrey_Popov

Gázkazánnal fűtöttek abban a családi házban, ahol helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő készülék november 13-án Bicskén. A lakók kinyitották az ablakokat és elhagyták az épületet. A bicskei önkormányzati tűzoltók kiérkezést követően méréseket végeztek, és a szellőztetés ellenére is kimutatták a mérgező gázt az épületben. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. A szén-monoxid-érzékelő riasztásának köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Kályhából visszaáramló füst miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét november 13-án Nagylókon. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók műszere szén-monoxid-koncentrációt mért a helyiségben. A tűzoltók a vegyes tüzelésű kályhából a tüzelőanyagot eltávolították, az épületet kiszellőztették. A kéményseprővel közösen a helyszínen megállapították, hogy a tüzelőberendezés nem megfelelő állapota miatt szivárgott vissza a füst a lakótérbe. Személyi sérülés nem történt.

Fejér megyében idén már ötven alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, érzékszerveinkkel felismerhetetlen mérgező gáz, éppen ezért csendes gyilkosként is említik. Szén-monoxid leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, vagyis nincs elegendő oxigén és ezért úgynevezett tökéletlen égés jön létre. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel, a megelőzés 3+1 alapszabályával megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

1. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!

2. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.

3. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

+1 Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt!

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!