ÁLLATVILÁG

2021.11.29. 13:00

Mit okozhatnak a légzőszervi betegségek?

Dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa válaszol.

Brunner Mónika/TEOL

Ha az előző cikkben említett felső légúti betegségek nem gyógyulnak meg, az azt jelenti, hogy a kórokozó, – legtöbbször vírus, illetve baktérium –, az immunrendszer gyengesége miatt lejjebb hatol, megbetegítve a légcsövet. Később esetleg a nagyobb hörgőket, majd a kisebb hörgőket, vagy esetleg az egész tüdőt.

A betegség elmélyülését elősegíthetik a lázcsillapítók és egyéb tüneti gyulladáscsökkentők is, hiszen a láz a szervezet egyik jelentős védekező mechanizmusa, amelyet hogyha elnyomunk, a mikroorganizmusok fejlődésének kedvezünk. Csak a nagyon magas lázat kell csillapítani – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

A légcső és az alsó légutak gyulladása kínzó köhögést, esetenként magas lázat tud okozni, a tüdőgyulladással együtt ezek a betegségek alkalmanként még a szakember számára is kihívást jelenthetnek. Főleg akkor, amikor egy antibiotikumokra rezisztens baktérium van jelen, vagy egy vírus, amelyre az antibiotikumok nem hatnak, és amelyet a szervezetnek kell legyőznie.

Következésképpen nagyon fontos az állatok immunrendszerének megfelelő szinten tartása, amit leginkább helyes táplálással lehet biztosítani (minél kevesebb mesterséges táp, inkább húsok és zöldség), szükség esetén ásványi anyag- és vitamin kiegészítéssel. Az ember közvetlen közelében élő állatoknál, lakásban tartott kutyáknál, macskáknál meghatározó lehet a gazda és családjának az állathoz való viszonyulása, illetve az emberek lelkiállapota: például, ha a gazda dühös, vagy fél, az állat is fél, a tartós stressz pedig csökkenti az immunrendszer működését.

Ezek is érdekelhetik