újabb tárlat nyílt

2021.11.02. 09:00

Kendőzetlenül látható természetes szépségek

Molnár Emese

Fotó: Zsedrovits Eniko

Egy újabb kiállításnak ad otthont az MMK folyosógalériája: visszatérő alkotóról van szó, ugyanis a dunaújvárosi Kiss Piusz még az első önálló tárlata alkalmával Abu-Dzabiba kalauzolta el a látogatókat, bemutatva az Egyesült Arab Emírség építészeti és természeti kincseit. Tulajdonképpen a most megnyílt kiállításának középpontjában is a természet szépségei szerepelnek, bár itt a domborultak kiemelése miatt nem véletlenül kapta a Kendőzetlenül címet a tárlat.

Mint azt Kiss Piusz elmondta, a mai napig nagyon szereti a természetfotózást, amikor lehetősége van rá, felkeresi a különleges tájakat, nemrégiben volt például a Dolomitoknál, és meg szeretné nézni objektíven keresztül az őszi köntösbe bújt balatonföldvári platánsort is.

Emellett másfél-két éve portréfotózással is foglalkozik a fiatal alkotó. Van egy saját műterme a városban, és dolgozik egy pesti stúdióban is. Ez utóbbi csapattal több olyan projektben is részt vett, ahol adott egy alapkoncepció, a téma feldolgozásában pedig mélyebben kibontakoztathatják sajátos látásmódjukat a fotósok. Piusz szeret kísérletezni, elrugaszkodni az alapoktól, ennek eredményéből láthatunk ízelítőt is a mostani kiállításon. Annak ellenére, hogy a képeken szereplő modellek valóban „kendőzetlenül” jelennek meg, a tárlat anyagát a művészi kifinomultság jellemzi, még azon fotókon is megvan a szolid elegancia, amelyeken merészebb ábrázolás látható.

Kiss Piusz másfél-két éve foglalkozik portréfotózással Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Nem mi voltunk az elsők, akik feltették neki a kérdést, hogy nem zavarba ejtő-e egy ilyen fotózás. Mosolyogva megjegyezte, hogy a sztereotípiákkal ellentétben ilyenkor munka van, és arra figyelnek, hogy az eltervezett ábrázolásmódot megvalósíthassák.

A kiállítást Lőkös Zoltán, a Nemzetközi Fotóművész Szövetség művésze ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, aki gyakorlati oktatója is volt Piusznak. Mint mondta, a gyémántdíjas fotóművész építő szándékú kritikájából mindig sokat lehet meríteni.

Piusz egyéni felkéréseket, megrendeléseket is vállal. Hamarosan egy páros fotózása lesz, munka szempontjából ez most egy új kihívást jelent számára, de már vannak hozzá ötletei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!