2021.10.01. 13:00
Ezúttal történelemóra volt: a téma Villány
Dunaújváros – A Dunaújvárosi Borbarát Klubban szerdán este újra összejövetel volt, ami örömteli, hiszen a koronavírus-járvány miatt másfél éve találkozott utoljára a tagság.
Az viszont már nem volt örömteli, amikor a borklub kitalálója, elnöke, Grábics Gábor, miután köszöntötte a megjelenteket, bejelentette: vissza kíván vonulni, majd dr. Borbás Péter, a klub jogásza elmondta, jogilag egyesületi formában a jövőben nem működhetnek tovább a borbarátok.
Grábics Gábor szerint most közös gondolkodásra van szükség azért, hogyan lehetne a jövőben más formában működni, és ki lenne az, aki átvenné tőle a karmesteri pálcát.
Az elképzelések szerint a Corner Hotel és Kávéház továbbra is részt venne a szervezésben, és adná a borbarát-összejövetelek számára a különtermét, mint eddig. Grábics Gábor kijelentette: a háttérből továbbra is segítene az estek megszervezésében.
A tájékoztatót követően Fröclich Tamás, a Gere Attila Pincészet értékesítési vezetője tartott egy nagyon érdekes előadást. Nyolc Gere-bort mutatott be egy történelemórával felérő módon. Ezúttal elmaradt a szakmai kifejezések sokasága, nem kellett arra koncentrálni, hogy éppen hol kell mandulaízt éreznünk a szájunkban egy bor megkóstolása után.
Viszont megtudtuk azt, hogy a portugieser szőlő Villányban szinte őshonosnak számít, és itt terem Európában belőle a legtöbb. Ez Villány klasszikus bora, egyévesként a legfinomabb, és a Gere Attila Pincészet csak éttermeknek szállít belőle.
A nyolc bemutatott bor között volt a Fekete Járdovány is, amely egy ősi Kárpát-medencei fajta, de nagyon régen „kihalt”. Viszont a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjában ebből is tartanak, onnan kaptak 2004-ben alanyt, és fokozatosan növelték az ültetvényt, mivel a pincészet ekkor kezdett ősi fajták újbóli telepítésébe. Most már 4500 palack Fekete Járdoványuk van. Egy a problémájuk, a Fekete Járdoványból csak ők készítenek az egész világon bort. (Talán az 1800-as évek végén készült az utolsó.) Így nem tudják, hogy igazán milyennek kell lennie – nincs összehasonlítási alapjuk.