EGÉSZSÉG

2021.07.20. 11:00

Miről árulkodnak a körmeink?

Körmünket nem csak esztétikai szempontból érdemes rendszeresen megvizsgálni, meglepően sokat elárulhat ugyanis az általános egészségi állapotunkról. Milyen problémákra utalhatnak a köröm elváltozásai?

FMH

A higiénia fontos a körömgomba elkerülésében Fotó: Shutterstock

Az egészséges köröm egyenletes, sima felszínű, egészséges fénye van, és nincsenek rajta sem pöttyök, sem foltok. A nagyon matt, halvány, fénytelen köröm nagyon gyakran vérszegénységre, illetve vashiányra utal. Utóbbi állapotot jelezheti az is, ha a köröm homorúvá válik – az alakja kanálra emlékeztető formát vesz fel – és elvékonyodik. A körmök, illetve az alatta lévő szövetek sápadtságát okozhatja többek között alultápláltság, máj-, szív- vagy vesebetegségek. Ha a körmök halványsága hosszabb időn keresztül, hónapokon át változatlan, érdemes felkeresni az orvosunkat.

A körmök formája nemcsak homorúvá, de domborúvá is válhat. Igen jellegzetes például a körmök, illetve a körömágy „megdagadása”, kerekdeddé válása (ezt hívják buzogány- vagy dobverőkörömnek). Ilyenkor a köröm elváltozása mellett megfigyelhető a körömágy érzékenyebbé, sérülékenyebbé válása is. Mindezek hátterében nagy valószínűséggel a vér oxigénszintjének csökkenése áll, amely szintén jelezhet szív-, tüdő-, máj- vagy vesebetegséget.

Előfordul, hogy a köröm megvastagszik. Ezt okozhatja gombás fertőzés, de korábbi sérülés hatására is megváltozhat a köröm felülete és vastagsága. Az idő előrehaladtával a körmünk egyébként is vastagabbá válik, ez megfigyelhető az idősebbeknél. Ám a jelenség hátterében pajzsmirigyproblémák is állhatnak.

A leggyakrabban valószínűleg a körömgombával szembesülünk, amely következtében a körmök elszíneződnek, sárgássá válnak. Bár a fertőzés gyakoribb a lábakon, a kézen is kialakulhat. A köröm gombás fertőzésére utal még, ha a köröm törékennyé vagy porózussá válik. Ugyanakkor a sárgássá váló körömnek mélyebben meghúzódó, súlyos okai is lehetnek, a krónikus fertőzésektől a máj betegségein keresztül a pajzsmirigyproblémákig és a pszoriázis nevű bőrbetegségig.

Ha a körmön keresztirányú, bemélyedő vonalak alakulnak ki, amelyek kitapinthatók és nem pusztán elszíneződés okozza őket, akkor az úgynevezett Beau-vonalak jelentek meg a körmünkön. Ezek akkor alakulnak ki, ha a köröm növekedésében valamilyen zavar következik be. Ezt okozhatja a körmöt érő sérülés, de súlyos, magas lázzal járó betegségek is, például tüdőgyulladás vagy mumpsz. A vonalak megjelenhetnek kemoterápiát, gyógyszerérzékenységre adott reakciót követően is. A Beau-vonalak súlyos cinkhiányra is utalhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!