jó, ha tudja

2021.07.22. 09:00

A melegben előbb romlik a minőség

Rendkívül fontos, hogy a nyári melegben is kellő gondot fordítsunk a rendszeresen és alkalomszerűen szedett gyógyszereink megfelelő alkalmazására és tárolására.

duol.hu

Bizonyos készítmények fényérzékenységet okozhatnak, illetve a nem megfelelően tárolt gyógyszerek hamarabb megromolhatnak, hatástalanná válhatnak.

A gyógyszerek csak akkor őrzik meg minőségüket, ha betartjuk a betegtájékoztatóban leírt tárolásra vonatkozó szabályokat. A magas hőmérséklet gyorsíthatja egyes hatóanyagok lebomlását, csökkenhet a hatásuk, az is előfordulhat, hogy az egészségre káros bomlástermékek képződnek.

A magas hőmérséklet gyorsíthatja egyes hatóanyagok lebomlását

Ha a gyógyszernek megváltozik a külleme, állaga – elfolyósodik, szétporlad –, akkor se vegye be, ha nem járt le a szavatossági ideje! Ha az adott készítmény tájékoztatója szerint a gyógyszer hűtést nem igényel, akkor 15–25 fok között, ha hűvös helyen tárolandó, akkor 5–15 fok között, ha pedig hűtőben tárolandó, akkor 2–8 fok között kell tartani. Bizonyos gyógyszerek leiratában az is szerepelhet, hogy fénytől védve tárolandók, így ezek esetében erre is oda kell figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!