Allison Pataki alapos kutatómunkát végzett

2020.09.30. 15:00

Sissi: az ifjú császárné

A József Attila Könyvtár dolgozói közül ezúttal Farkas Petra ajánlja Allison Pataki: Sissi: az ifjú császárné című, lebilincselő történelmi regényét.

duol.hu

„Három évszázadon át igyekeztünk hűségesek lenni. Időről időre reménykedtünk, míg végül egyetlen lehetőség maradt, hogy a nemzet szíve mélyéből beleszeressen az uralkodóház valamelyik tagjába.”

Allison Pataki alapos kutatómunkát végzett a könyv megírása előtt. Levéltárakban és könyvtárakban egyaránt kutatott. Könyvében a császári pár életét 1853 augusztusától 1867 júniusáig, a koronázásig követhetjük nyomon. Ismét találkozhatunk a Sissi, Ferenc József és Zsófia háromszöggel... Andrássy Gyula is megkerülhetetlen, ha a császárné életéről van szó.

Olyan királyné, aki megérdemli népe csodálatát

Többször is felmerül a meggyilkolt mexikói császár, Miksa neve is. Európa egyik legalattomosabb udvarába csöppenve Sissinek fogalma sincs róla, milyen harcok, veszélyek és kísértések leselkednek rá. Alaposan felforgatja a politikai, családi viszályokat, mert meg akarja nyerni, és tartani a császár szerelmét, a népe és a világ szeretetét. Allison Pataki regénye bepillantást enged a történelem egyik legérdekesebb uralkodócsaládjának hálószobáiba és tárgyalótermeibe, új megvilágításba helyezve a csillogó birodalmat és annak legigézőbb, legszeretettebb „tündérkirálynőjét.” 1866 és 1867 között a Habsburg birodalom nehéz időket élt át. A császárné e tájt sok időt tölt Bécsben a férje mellett. 1866 júliusában egyik levelében Sissi a következőket írja a férjének:

„Mi – nemcsak Magyarország, hanem a Monarchia – még megmenekülhetünk... Utoljára kérlek, Rudolf nevében könyörgök, ne szalaszd el ezt az utolsó lehetőséget.”

„Az Isten, valamely megmagyarázhatatlan és kifürkészhetetlen okból, adott neki egy második esélyt, és ő élni fog vele. Jó királyné lesz. Szeretett királyné. Olyan királyné, aki megérdemli népe csodálatát, azét a népét, amely ugyancsak rejtélyes okból neki adatott. És ő fogja kormányozni nemcsak ezt az országot, de a saját életét is.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!