Helyi kék hírek

2023.11.28. 19:00

Régiségkereskedőnek kiadva magát verte át idős áldozatát

A budapesti nő régiségvásárlás ürügyén károsította meg a 78 éves székesfehérvári sértettet.

Régi könyvek felvásárlását színlelve, séta közben ismerkedett meg a későbbi sértettel november 15-én délután Székesfehérváron az a 44 éves budapesti nő, aki ezek után több mint hétmillió forint értékben készpénzt és ékszereket tulajdonított el áldozata lakásából.

A gyors megismerkedést követően a nő egészen otthonáig kísérte az idős urat, ahol azzal az indokkal kért bebocsátást a férfitől, hogy egy pohár vizet kérjen tőle. A lakásba bejutva aztán úgy tett, mintha régiség felvásárlásban lenne érdekelt, majd a szépkorú sértett figyelmét elterelve az ingatlanban található lemezszekrényből magához vette az arany ékszereket, valamint készpénzt, és sietősen távozott a lakásból.

Az időskorú férfi miután felfedezte a lopást, szólt a lányának, aki haladéktalanul értesítette a rendőrséget. A székesfehérvári zsaruk a sértettől kapott információk és a begyűjtött adatok alapján november 27-én hajnalban a fővárosban elfogták a 44 éves szélhámost, és őrizetbe vétele mellett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Az úgynevezett „trükkös” lopásokat, csalásokat jellemzően időskorú sértettek megtévesztésével követik el a tettesek. A hasonló jogsértések megelőzése érdekében a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

  • Váratlanul érkező idegeneket ne engedjen be a lakásába!
  • Idegeneknek ne beszéljen anyagi helyzetéről, életkörülményeiről, ne hangoztassa, amennyiben egyedül él!
  • Ha mégis beenged egy idegent az otthonába, lehetőleg úgy tegye, hogy ne egyedül tartózkodjon a lakásban, hanem hívja át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhat!
  • Lehetőség szerint ne tartson otthon nagy összegű készpénzt!
  • Hasznos, ha idősebb családtagjaival időnként beszélget arról, hogy milyen esetekről olvastak, hallottak, mi lehet a következménye annak, ha a különböző ürüggyel jelentkező idegeneket beengedik.
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy gyanús körülményt észlel, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában