Baleset-megelőzés

2023.06.11. 13:00

Bringázz biztonságosan!

A szabályos és felelősségteljes kerékpáros közlekedésre hívták fel a figyelmet a sárbogárdi rendőrök.

duol.hu

Forrás: police.hu

A kerékpározás számos pozitív hatása miatt nagy népszerűségnek örvend, azonban nemcsak sport-és szabadidős tevékenységként, de alternatív közlekedési formaként is igen elterjedt – olvasható a rendőrség hivatalos honlapján, a police.hu-n. 

Forrás: police.hu

Az éremnek azonban két oldala van: egy esetleges közúti balesetben ugyanis a kerékpárosok sokkal védtelenebbek a sérülésekkel szemben, mint az autósok vagy a tömegközlekedéssel utazók. A nyári időszakban megnövekvő biciklis forgalom kapcsán kiemelten lényeges felhívni a figyelmet a szabályos kerékpáros közlekedés fontosságára, éppen ezért a Sárbogárdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai 2023. június 8-án a Cecei Általános Iskola diákjainak tartottak baleset-megelőzési tájékoztatást. A program célja az információátadás mellett, a tudatos közlekedésbiztonsági szemléletformálás és a felvilágosítás, hiszen a fiatalok körében sokan nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal.

A tanulók a foglalkozás alkalmával az elméleti ismeretek elsajátítását követően gyakorlati feladatokon keresztül is próbára tehették ügyességüket és rátermettségüket.

Forrás: police.hu

Az interaktív foglalkozás során a rendőrök tájékoztatták a diákokat többek között arról, hogy a KRESZ rendelkezései szerint a kerékpáros járművezetőnek minősül. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van, azonban ez a jog csak a gyalogosan közlekedők részére biztosít elsőbbséget, a kerékpárt hajtó személy pedig mint járművezető vesz részt a forgalomban, így azt az elsőbbség nem illeti meg. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladás esetén tehát le kell szállni a kerékpárról, és gyalogosként, a kerékpárt tolva kell áthaladni az úttesten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában