2,9 milliárd

2023.03.16. 14:00

Hatalmas csalást követtek el Fejérben

A Fejér Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és további bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival és hat társával szemben, akik munkaerő-kölcsönző cégekkel kapcsolatos adó- és járulékbevallási, illetve befizetési kötelezettség megszegésével a központi költségvetésnek 2,9 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

DH-információ

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás a vád Fotó: MW-archív

Fotós: Dodó Ferenc

A vádirat szerint a gyanúsított által irányított bűnszervezeti rendszerben a munkavállalókat az elkövetéshez felhasznált gazdasági társaságokba bejelentették, a legális működés látszatának a fenntartása érdekében az adóhatóság felé a be- és kijelentésükre vonatkozó adatlapokat megküldték. 
A munkavállalókat a megrendelő társaságok részére kiközvetítették, azonban annak ellenére, hogy a megrendelő társaságok a kölcsönzési díjat teljes körűen kifizették, az adó- és járulékbevallási, illetve befizetési kötelezettségnek a munkavállalóknak csak egy kis létszáma tekintetében tettek eleget, ily módon valótlan adatokat tartalmazó adó- és járulékbevallás került benyújtásra és felhasználásra az adóhatóság felé.

A gyanúsított, miután a bűntársaival a költségvetést károsító tevékenységgel felhagyott, azt újabb gazdasági társaságba átjelentve, a valós adó- és járulékbevallási kötelezettség elhallgatásával folytatta tovább a tevékenységét, majd a „dobott” társaságok nevében benyújtott adó- és járulékbevallások önellenőrzésére adott utasítást. Az önellenőrzésben utólagosan a valós munkavállalói létszám alapján a valós adó- és járulékbevallási kötelezettség feltüntetésére került sor, azonban az önellenőrzési bevallás benyújtásával egyidejűleg a korábban eltitkolt adó- és járulék befizetése nem történt meg. Az önellenőrzés benyújtása ily módon a bűnszervezet tevékenységének a leplezését szolgálta. Az ekkorra már jelentős adóhátralékkal rendelkező társaság ellen az adóhatóság kezdeményezésére felszámolási eljárás indult, amely rövid időn belül a társaság felszámolását, a cégnyilvántartásból való törlését és a jelentős adóhiány behajthatatlanságát jelentette. 

A központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány 2,9 milliárd forint volt – tájékoztatta szerkesztőségünket a vármegyei főügyészség sajtószóvivője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában