Vádemelés

2022.06.09. 13:00

Krimibe illő embercsempészek

A síneken hagyták a migránsokat szállító gépkocsit a menekülő embercsempészek

Székesfehérvári Ügyészség

Fotó: Shutterstock

A Székesfehérvári Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával, vagyoni haszonszerzés végett az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és további bűncselekmény miatt vádat emelt azzal a két moldáv állampolgárral szemben, akik 2021. október 2-án hét migráns szállítása közben elmenekültek és a menekülteket szállító gépkocsit a vasúti síneken hagyták.

A vádirat szerint a vádlottak egyike az öt fő szállítására alkalmas személygépkocsiba felvett három szír és négy szomáliai menekültet, akik közül négyen a hátsó üléseken, míg hárman a belülről nem nyitható csomagtartóban fekve foglaltak helyet. A menekültek a sötét, levegőtlen csomagtartóban több órán keresztül megállás nélkül tartottak ausztriai úticéljuk felé. 

A férfi társa egy másik személygépkocsiban, azt kevéssel megelőzve közlekedett, és útközben telefonon tartották a kapcsolatot egymással. A rendőrök a menekülteket szállító gépkocsit ellenőrzés alá akarták vonni, azonban a vádlott nem állt meg, Adonyban, a vasúti sínek előtt a mozgó járműből kiugrott és elmenekült. A hátrahagyott és még mozgásban lévő jármű a menekültekkel a sínekre gurult, és ott megállt. A helyszínről elmenekülő vádlottat a társa felvette, majd őket a rendőrök Ráckeresztúr térségében elfogták. 
A rendőrök a menekülteket szállító gépkocsit a vasúti sínekről eltávolították. Az ügyészség vádiratában a terheltekkel szemben börtönbüntetés kiszabását, Magyarország területéről való kiutasításukat, valamint a letartóztatásuk fenntartását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában