krimi

2021.11.25. 17:30

Így kapták el a szökött rabot

Hatalmas erőkkel és nyomkövető kutyákkal vették üldözőbe azt a rabot, aki kedden éjszaka szökött meg a bv által fenntartott szarvasmarha-telepről. Még helikoptert is bevetettek az akció során. A szökevényt másnap egy adonyi présházban találták meg.

Molnár Emese

Darab Zsolt címzetes alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőhelyettese

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Megszökött egy rab a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által fenntartott szarvasmarha-telepről november 23-án, kedden éjszaka. Hatalmas erőket mozgósítottak a kézre kerítésére, másnap este pedig el is fogták a 27 éves szökevényt egy adonyi présházban.

Az esetről Darab Zsolt címzetes alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőhelyettese számolt be lapunknak. Az akcióban ő volt a bűnügyi ügyeletes vezető, Farkas Dániel százados, a Mezőfalvi Rendőrőrs parancsnoka pedig a rendészeti vezető.

- A riasztás után azonnal a büntetés-végrehajtási intézethez, az ott felállított vezetési pontra vonultunk. A bv minden kollégáját mozgósította, valamint a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a feladat végrehajtása érdekében az azonnal rendelkezésre álló rendőri erőt összevonták. A körülbelül kilencvenfős apparátus kizárólag a feladat végrehajtására koncentrált. Egy helikopter és az autópálya-rendőrség is a segítségünkre volt. Közben a bv már elindított két nyomkövető kutyát is – vázolta az akció kezdetét Darab Zsolt.

Akkor még nem tudhatták, hogy megszervezett szökésről van-e szó, illetve, hogy segít-e valaki a rabnak. A kutyák folyamatosan követték a szagot, ez azt jelentette, hogy gyalogosan menekült a fogvatartott (lapunk úgy tudja, a szökés is teljesen spontán, az adott körülményeket kihasználva történt meg).

Darab Zsolt címzetes alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőhelyettese

- A kutyák mozgása alapján láttuk a nyomvonalat, hogy merre mehet, így már szűkíteni tudtuk a lehetséges irányát – mondta az alezredes, közben térképen is szemléltette, hogy a telepről az M6-os autópálya irányába, onnan pedig Ercsi felé menekült (odavalósi egyébként a férfi).

Minden kiépített átjáróhoz, mezőgazdasági behajtóhoz rendőröket állítottak, hogy elállják az útvonalat. A körülmények egyáltalán nem voltak kedvezőek, hiszen sötét éjszaka volt, a nagy pusztaságban nem lehetett látni, nem beszélve a fagypont alatti hőmérsékletről. A hajnali fagyás, dérképződés miatt sajnos a kutyás keresést le kellett állítani (hajnali 3 óra után), az már a négylábú kopók életét veszélyeztette volna.

- Jól lefogtuk a kihajtókat, az adonyi Szőlőhegynél a domborzat is úgy leszűkítette a lehetséges menekülési útvonalat, hogy csak egy irányba tudott volna menni – magyarázta az alezredes, azonban a rab eltűnt, innentől úgymond kihűlt a forró nyomos üldözés.

Ekkor más módszert kellett alkalmazni, reggel megkezdődött a bűnügyi-nyomozati munka. Alapos kutatásba kezdtek, amelynek során a szökevény kapcsolatait, bűntársait, lehetséges tartózkodási helyeit és minden egyéb információt gyűjtöttek össze. Ekkor kérte a lakosság segítségét is a rendőrség, közzétették a szökevény fényképét.

Rendkívül széles körű volt az adatgyűjtés, ám a kézre kerítés aznapi sikerét nem ez a nyomozati munka eredményezte, hanem két körzeti megbízott rendőr esti szolgálata.

Fridrich Tamás főtörzsőrmester, beloianniszi KMB-s, valamint Cséza László zászlós, perkátai KMB-s akkor este az adonyi Szőlőhegyen kezdte meg a szolgálatát. Átlagosnak indult a munka, hiszen nem gondolta senki, hogy itt rejtőzködhet a rab.

Az ilyen szolgálat során nagyon sok jelzést, helyzetet, körülményt szemléznek, hiszen nagyon sűrű a terület beépítése, tele van kisebb-nagyobb borospincékkel, ahol nemcsak betörések lehetnek, hanem segítségre szoruló idősek is. A két rendőrnek most is az tűnt fel, hogy az egyik présházból fény szűrődik ki, és nyitva van az ajtó. Bekiabáltak, de nem reagált rá senki, így kiszálltak, hogy megnézzék közelebbről is a helyszínt. A szökevény ott tartózkodott, nem ellenkezett, így a KMB-sek a férfit a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra előállították: fogolyszökés bűntett elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek vele szemben, majd a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe vitték.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.duol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/egy-napon-belul-rendorkezen-a-szokott-rab-4815437/

https://www.duol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elszokott-egy-palhalmai-fogvatartott-kedden-ejszaka-4813079/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában