szomorú adatok

2021.10.06. 12:00

Egyre több migránst fognak el térségünkben is

Idén eddig 84 ezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, amíg tavaly ugyanebben az időszakban 24 ezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden a köztévében. Bakondi György azt mondta, ebben az időszakban több mint 800 embercsempészt fogtak el, amíg tavaly ez a szám 300 körül volt – írta az MTI.

Brousil Csaba

20210205 Márkó A települése határában embercsempészt és illegális migránsokat fogtak a rendőrök 14.15-kor - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának információi alapján - a 8-as számú főúton Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Fotó: Balogh Ákos

A migrációs nyomás erősödését közvetlen környezetünkben is tapasztalhatjuk, hiszen egyre több rendőrségi, ügyészségi hír és közlemény lát napvilágot a témával kapcsolatban városunk környékéről is.

Legutóbb két hónapja jelentkeztünk hasonló témájú összefoglalóval, lássuk, mi történt azóta szűkebb pátriánkban ebben a kérdésben. Hétfői hír, hogy a Székesfehérvári Járási Ügyészség bíróság elé állította azt a 24 éves magyar embercsempészt, aki illegális bevándorlóknak nyújtott segítséget nyugat-európai úti céljuk eléréséhez. A vád szerint az embercsempész pénzért négy szír bevándorlót fuvarozott volna át Magyarországon.

Egyre több a rendőri intézkedés az illegális bevándorlás kapcsán Fotó: BA/VMN

Két nappal korábban, október 2-án délelőtt a 6-os számú főúton, Rácalmás térségében kívántak ellenőrizni egy bolgár honosságú gépjárművet, amelynek vezetője megpróbálta kivonni magát a rendőri intézkedés alól, és elhajtott a helyszínről. A rend­őrök üldözőbe vették a járművet, amelynek 28 éves moldáv állampolgárságú sofőrje Adonynál a gépkocsit hátrahagyva futva menekült tovább, azonban a rendőrök rövid időn belül elfogták. A hátrahagyott gépkocsi utasterében hét férfi utazott, akik magukat szír és szomáliai állampolgároknak vallották, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Az esettel összefüggésben a rendőrök az M6-os autópályán, Ráckeresztúr közelében elfogtak egy ugyancsak moldáv állampolgárságú 44 éves férfit, aki a gyanú szerint előfutóként segítette az embercsempész tevékenységét.

Szeptember 20-án, szintén a megyében, Csókakő térségében próbálta meg magát kivonni a rendőri intézkedés alól egy moldáv férfi, akinek autójában 11, magukat szír állampolgároknak valló személy volt. Szeptember 15-én a közeli Solton állítottak meg a rendőrök egy ukrán férfit a gépkocsijával, amelyben rajta kívül 16, magukat afgán állampolgároknak valló személy tartózkodott.

Szeptember 9-én az M7-es autópálya megyei szakaszán egy szlovák honosságú autót állított meg a rendőrség, amelyet egy szlovák férfi vezetett. Rajta kívül az utasterében hét, magát pakisztáni, továbbá két, magát indiai állampolgárnak valló férfi tartózkodott. A sort pedig még hosszasan folytathatnánk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában