hatalmas vihar volt

2020.06.15. 15:00

Villámárvizek voltak Fejérben – Videóval

Fejér megye északkeleti részén több települést öntött el villámárvíz június 14-én. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű – 45-60 milliméter – csapadék miatt helyenként fél méter magasan hömpölygött a víz az utakon.

fmki/duol.hu

Fotó: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Csákvári Önkéntes Tűzoltó Egyesüle

Kedves olvasónk, Ádám Zsolt készítette a videókat a vértesacsai árvízről.

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2020/06/fbioncomAdamZsoltAcsaelesettHD.mp4"][/video]

A lezúduló eső betört a lakóházak udvarára, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el Mányon, Bicskén, Gyúrón, Válban, Tabajdon, Alcsútdobozon, Felcsúton, Vértesbogláron, Csákváron, Nádasdladányban. Vértesacsán a patak kilépett medréből. A villámárvíz miatt jelentős sár került az utakra, amely a csapadékelvezető rendszereket is feltöltötte, ezzel akadályozva, nehezítve a víz elfolyását. – Tájékoztatott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2020/06/fbioncomAdamZsoltAcsaelesettHD2.mp4"][/video]

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók hetvenkét alkalommal szivattyúzással segítették a víz visszahúzódását, tizenkét helyszínen fakidőlések miatt avatkoztak be. A legösszetettebb beavatkozásra a legnagyobb esetszámmal Gyúrón került sor, ahol százötven ingatlant érintett a villámárvíz, és ezekből száznál volt szükség védekezésre, homokzsákok kihelyezésére, vízeltávolításra. A hordalékos, sáros víz Gyúrón kettő, Vértesacsán egy családi házba is befolyt.

A három épületből összesen tizennégy ember hagyta el ideiglenesen az otthonát.

A villámárvíz és a viharkárok kezelésében a bicskei járási mentőcsoport képviseletében a bicskei, a csákvári, vértesboglári és az alcsútdobozi önkéntes tűzoltók, a martonvásári járási önkéntes mentőcsoporttól a martonvásári és a váli önkéntes tűzoltók, míg a székesfehérvári járási mentőcsoport tagjaként a Fehérvári Tűzoltó Egyesület, a gárdonyi járási mentőcsoport képviseletében pedig a velencei önkéntes tűzoltók vettek részt. A vízeltávolítások során a mentőcsoportok körében korábban pályázaton elnyert szivattyúk mindegyikét átcsoportosították és bevetették a villámárvízzel sújtott településeken. A víz visszahúzódásával a lerakódott hordalék miatt több településen jelentős munkát ad az utak és a csapadékelvezető rendszerek takarítása.

Fotó: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Csákvári Önkéntes Tűzoltó Egyesüle

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában