Melegünk van ezen a héten

2020.03.12. 13:30

Ma van Gergely napja, de nyoma sincs az erős havazásnak...

Népi megfigyelés szerint, amilyen az időjárás március 9-én és 10-én, még negyven napig olyan lesz. Ez a bölcsesség szinte azonnal megdől:

duol.hu

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

a hét közepén kiugró meleg ígérkezik – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője. Ma már 18 Celsius-fok lehet. Ma van Gergely napja, amikor az utolsó erősen havas napra számíthatunk – idén biztosan nem. A hét közepén nem várható fagy, 3–6 Celsius-fokos minimumok valószínűek szombatig, utána lehet ismét fagyos a napindítás. A hét utolsó napjára, március 15-ére újabb csapadék látszik, ugyancsak bizonytalan mennyiséggel. És éppen március közepe az az időszak, amikor a hónapban országra szóló szélsőségeket jegyeztek: 1957. március 14-én Szentgotthárdon +22,3 Celsius-fok volt, 1953. március 15-én pedig Szombathelyen –16,4 Celsius-fokot mértek – nem valószínű, hogy 2020 felülírja ezeket a rekordokat.

A kiugróan enyhe napokon érdemes körültekintőbbnek lenni, például a közlekedésben is, hiszen melegfront jellegű lesz a légkör, ennek nyomán csökken a koncentráló képesség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában