Árukínálat

2024.06.07. 11:30

Életmód: egyre többen „mentesen”

Egyre nagyobb az igény és a kereslet a mentes termékekre, napjainkban ugyanis az emberek körülbelül tíz százalékának van szüksége arra, hogy gluténmentesen étkezzen. Nagyságrendileg harminc százalékuk küzd valamilyen tejérzékenységgel és valószínűleg még többen cukorbetegséggel. Vagyis minimum a lakosság egyharmadának van szüksége „különleges” táplálkozásra.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Az iparágban dolgozóknak fel kell készülniük az egyre növekvő igények kielégítésére – derül ki az agrarszektor.hu írásából. A cikkből megtudhatjuk, hogy a napokban bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes” munkacsoport. 

– A tudatos gondolkodás, a trendek, illetve a mindenki számára könnyen elérhető vizsgálatok eredményeképp folyamatosan nő a diagnosztizáltak száma. A mentes termékek előállítása esetében sokkal szigorúbbak az előírások, mint hagyományos társaiknál. 

Megfigyelhető, hogy a mentes termékek hullámokban vannak jelen a boltok polcain, természetesen kivételt képeznek ez alól a kimondottan ezzel a termékkörrel foglalkozó üzletek. 

Nagyon nehéz adatokhoz is hozzájutni, mert nincsenek elkülönítve olyan számozással a gyártások vagy a cégek, ami alapján egyértelműen le lehetne szűrni, hogy ott mentes gyártás folyik – mondta Szabolcs Péter, a munkacsoport elnöke.

Fotó: Laczkó Izabella

A mentes termékekkel több gondjuk is lehet a vásárlóknak. Például a gluténmentes termékek ára általában a megszokott, hagyományos termékek árai felett vannak. Azután vannak üzletek, amelyek nem is forgalmaznak mentes termékeket, ahol van, ott szerény a kínálat, és nehezen találhatóak meg az üzletekben.

Bármilyen ételintoleranciában szenved is valaki, amennyiben tartani szeretné a kímélő étrendet, valamint nem akar lemondani az adott élelmiszercsoport fogyasztására, 

mindenképpen többletköltsége keletkezik.

 A napi bevásárlás során is bárki számára tapasztalható tény, hogy a gluténmentes termékek többe kerülnek, mint a nem mentes élelmiszerek. Azokat, akiket diagnosztizál az orvos, az állam adókedvezménnyel támogatja. 

Fotó: Laczkó Izabella

A penzcentrum. hu egy korábbi felmérése alapján a nagy boltláncok mind keresletnövekedésről számoltak be a „mentes" élelmiszerek területén. A SPAR azt tapasztalta, hogy a termékek az elmúlt években dinamikusan fejlődnek a gyártói oldalon és a vevői részről is egyre inkább növekszik a kereslet. A SPAR a cukormentes, illetve cukorcsökkentett üdítőitalokból és egyéb light termékekből, körülbelül kétszáz féle terméket forgalmaz. A vásárlók hatvan cukormentes édességből választhatnak.

A Tesco több mint hetven féle cukormentes terméket tart, amelyek nagy része rágógumi, cukorka vagy más édesség.

A penzcentrum.hu-nak az ALDI arról számolt be, hogy közel hetven gluténmentes, és mintegy ötven-ötven darab laktóz-, valamint cukormentes terméket tart kínálatában. A gluténmentes árucikkeknek több mint a fele a felvágottak és húskészítmények árucsoporthoz tartozik, míg másik jelentős része kenyér és pékáru. Az ALDI-nál saját márkás gluténmentes vekni, zsemle, kakaós tekercs, pizzás tekercs, mini kuglóf is kapható.

Fotó: Laczkó Izabella

A Lidl saját kínálatában több mint tíz különböző gluténmentes terméket kínál, amelyek között alap-élelmiszerek: lisztkeverékek, friss pékáruk is találhatók, de készételek is. Édes és sós nassolni valók, mint csokis kekszek, chipsek és sajtos tallér is van az árucikkek közt. 

A SPAR közel kétszázharminc gluténmentes árucikkről számolt be, amelybe nem is tartoznak bele a frissáruk. 

A Tesco százféle gluténmentes terméket tart, amelyek fele az édességek és rágcsálnivalók kategóriába esik. A gluténmentes termékek között vannak még bébiételek, sütés-főzési alapanyagok, fagyasztott termékek, és üdítőitalok is.

Laktózmentes termékből több mint harminc található a Tesco kínálatában.

Az ALDI-ban ötven körül van a laktózmentes termékek száma, nagy részük tejtermék.

A Lidl Magyarország hazai áruházaiban a laktózmentes termékek számára külön blokkot alakítottak ki a tejtermékek hűtőjében. 

A SPAR-ban száz fölött van a laktózmentes termékek száma, amelybe a növényi tejtermék-helyettesítők is beletartoznak.

Dunaújvárosban a Vasmű úti SPAR-ban az árukészlet körülbelül húsz százaléka valamilyen „mentes” áru. 

Szörpből például csak cukormentest kínálnak, de az üdítőitalok és a rágógumik nagy része is az. Tapasztalataik szerint a „mentes” területen a keresletnek megfelelő a kínálatuk.

A dunaújvárosi kisebb üzletek közül a közelmúltban megnyílt Kerek Világban (KEVI) eddig azt tapasztalták, hogy a mentes élelmiszerek iránt nagy a kereslet, ezért folyamatosan töltik fel az árukészletet. A kínálatuk széles, mentes tésztát, kenyeret, szörpöket, kekszeket, müzliszeleteket, különböző édességeket találhatunk a polcaikon.

A Forrás Egészségbolt 1999 óta működik a Vasmű úton, 

nekik kimondottan a profiljukba vág a mentes élelmiszerek forgalmazása. A Forrás is nagy utat tett meg a mentes élelmiszerek területén. Amikor az üzlet megnyílt, csak egy pici polcon voltak ezek a termékek, most az üzlettér harmadán. Sőt, állandóan növekszik. A Forrásban a vásárlók harminc-negyven százaléka valamilyen mentes árut vásárol. Ennek első sorban az az oka, hogy évről évre nő a valamire érzékeny, és a különböző betegségekben szenvedő vásárlók száma. De sokan vannak olyanok is, akik csak az egészséges életmód alapjának tartják, hogy például cukormentes termékeket vásárolnak.

Fotó: Laczkó Izabella

Így vagy úgy, de a lényeg az: egyre többen küzdenek valamilyen egészségügyi problémával. Ennek tükrében viszont megnyugtató, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben juthatnak az arra rászorulók, vagy nem rászorulók a „mentes” élelmiszerekhez.

Forrás: penzcentrum.hu, agrarszektor.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában