Dunaferr – Liberty

2023.12.05. 22:16

Környezetvédelmi hatósági szerződést kötött a kormányhivatal és a vasmű

A dunaújvárosi kohászat és az iparágban dolgozók munkahelyeinek megmentése érdekében a Fejér Vármegyei Kormányhivatal és a - Liberty Steel tulajdonában lévő - Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. december 5-én környezetvédelmi hatósági szerződést kötött.

Várkonyi Zsolt

A szerződésben részletezett módon a vasmű – egyik – üzemeltetője, a Duna Furnace vállalja, hogy környezetkímélőbb technológiára tér át, amivel akár 80 %-kal csökkentheti CO2 kibocsátását. A kormányhivatal a szerződésben vállaltak betartását szigorú környezetvédelmi hatósági ellenőrzések keretében folyamatosan nyomon követi. 

A korszerű technológiát alkalmazó, magas minőségű terméket fenntartható módon előállító, saját acélipar és -gyártás növeli Magyarország gazdasági szuverenitását, így a dunaújvárosi acélgyártás működtetése stratégiai fontosságú közérdek a magyar gazdaság számára. A környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó kormányhivatal – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása és Lantos Csaba energiaügyi miniszter egyetértése mellett – azért döntött úgy, hogy szerződéses keretek között együttműködik a dunaújvárosi kohászati vállalattal, mert a környezetterhelés elvárt csökkentése mellett a szerződés kötéséhez jelentős gazdasági, munkahelyvédelmi közérdek is fűződik. 

A szerződésben a vasmű üzemeltetője – többek között - azt vállalja, hogy Magyarország környezet- és klímavédelmi céljaival összhangban az üzemben a szénalapú acélgyártásról a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára tér át, amellyel akár 80 %-kal csökkenti a működése során keletkező CO2 kibocsátást. 

A tervezett technológiaváltás jelentősen mérsékeli az üzem okozta környezetterhelést, javítja a levegő minőségét, emellett több ezer munkahely fenntartásával hozzájárul a családok védelméhez is. 

Mint ismeretes a Miniszterelnökség novemberi közleménye szerint Magyarországon jelenleg a kormány nem lát további olyan meglévő üzemeket (mindez tehát az akkumulátor gyárakra nem alkalmazható – a szerk.), amelyek esetében felmerül olyan közérdek, amely alapján szükséges és indokolt lenne környezetvédelmi hatósági szerződés kötése. A korábbi közlemény szerint a folyamatban lévő beruházásokra soha nem vonatkozott a lehetőség, hiszen környezetvédelmi hatósági szerződést eleve csak olyan szervezet köthet, amely a tevékenysége gyakorlására már engedéllyel rendelkezik. 

https://www.duol.hu/hazai-gazdasag/2023/10/kiadtak-a-kornyezetvedelmi-hatosagi-szerzodes-megkotesenek-felteteleirol-es-eljarasrendjerol-szolo-utasitast

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!