Környezetvédelem

2023.09.28. 15:53

Szándékos politikai hisztériakeltés a baloldalon?

Mint megírtuk Környezetvédelmi Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter világossá tette azt, hogy egyetlen gyár miatt született a rendelet, a Dunaferr megmentéséhez van erre szükség. Írásunkat újabb információkkal frissítettük.

Duol.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében

Fotó: Soós Lajos

A Kormány 432/2023. (IX. 21.) a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló Kormányrendelete szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a környezetvédelmi hatóság az ügyféllel a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet. A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival. Nincs helye jogkövetkezmény alkalmazásának a környezetvédelmi hatósággal környezetvédelmi hatósági szerződést kötő ügyféllel szemben a szerződésben megállapított teljesítési határidőn belül azon jogsértés miatt, amelynek megszüntetése érdekében a szerződés megkötésére sor került. A rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálybalépésekor már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell! 

Mint ismeretes a több, mint 4000 embert foglalkoztató felszámolt és értékesített Dunaferr működőképességének fenntartásáért eddig is már több rendelkezés született. Ezek közé tartozik a csődtörvény módosítása, amely szerint – leegyszerűsítve – működőképessége fenntartása mellett vált felszámolhatóvá és értékesíthetővé a Dunaferr. A gyár folyamatos energiaellátása és totális kokszolói leállás elkerülése érdekében született kormányrendeletek is ezt a célt szolgálták. A térség országgyűlési képviselője, dr. Mészáros Lajos közbenjárásával lehívott 16 milliárd forint, ami a dunaferres bérekre nyújtott állami fedezetet pedig a dunaferres dolgozók megélhetését biztosítva, Dunaújváros és térsége foglalkoztatási helyzetére is jó hatással volt és van jelenleg is. 

A Kormány 432/2023. (IX.21.) Korm. rendelete a környezetvédelmi hatósági szerződésről

(Kivonat a Magyar Közlönyből – a szerk.)

„A Kormány az Alaptörvény 53.  cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021.  évi XCIII.  törvény 80. és 81.  §-ára, az Alaptörvény 15.  cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a környezetvédelmi hatóság az ügyféllel a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet. A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival. (2) Nincs helye a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005.  (XII. 25.) Korm. rendelet 26.  §-a és a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 34.  § (1) bekezdése és 35.  § (1) bekezdése szerinti jogkövetkezmény alkalmazásának a környezetvédelmi hatósággal környezetvédelmi hatósági szerződést kötő ügyféllel szemben a szerződésben megállapított teljesítési határidőn belül azon jogsértés miatt, amelynek megszüntetése érdekében a szerződés megkötésére sor került.

2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell.”

Kiegészítés, frissítés

"A Kormány 1418/2023. (IX. 28.) Korm. határozata a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló 432/2023. (IX. 21.) Korm. rendelet végrehajtásával összefüggő kormányzati feladatokról

A Kormány egyetért azzal, hogy a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló 432/2023. (IX. 21.) Korm. rendelet szerinti hatósági szerződés (a továbbiakban: hatósági szerződés) megkötését, valamint a hatósági szerződésről való tárgyalás megkezdését megelőzően a környezetvédelmi hatóság – a környezetvédelemért felelős miniszter útján – tájékoztassa a közigazgatás-szervezésért felelős minisztert; egyetért azzal, hogy a hatósági szerződést a környezetvédelmi hatóság az 1. pontban foglalt tájékoztatást követően, a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter erre vonatkozó nyilatkozata esetén kötheti meg; felhívja a közigazgatás-szervezésért felelős minisztert, hogy a környezetvédelemért felelős miniszter bevonásával az 1. és 2. pontban foglaltak végrehajtásáról gondoskodjon."

FRISSÍTÉS!

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a baloldal politikusai azon dolgoznak, hogy a Dunaferr csődbe menjen - írta az MTI.

Panyi Miklós ezt az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága LMP-s elnökének írta kedden, aki testületi ülést hívott össze a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló jogszabályokkal kapcsolatban. A Fidesz-frakció közben jelezte, hogy a kormánypártok képviselői nem vesznek részt a szerdai ülésen, mert azt okafogyottnak tartják.
Az államtitkár Keresztes László Lórántnak címzett levelében azt írta: a hatósági szerződés jogintézményét egy a Gyurcsány-kormány alatt elfogadott törvény vezette be, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól.
Panyi Miklós szerint a hatósági szerződéssel kapcsolatos nyilatkozatok félretájékoztatják a közvéleményt, és "szándékos politikai hisztériakeltés szándékával születtek".
Hangsúlyozta: a jogintézmény célja nem az, hogy az ügyfél mentesüljön a jogkövetkezmények alól, hanem éppen azt szolgálja, hogy az ügyfél olyan többletvállalást tehessen, amelyet a hatóság jogszerűen nem írhatna elő.
Panyi Miklós leszögezte: a kormány célja a nemzetgazdaságilag kulcsfontosságú Dunaferr és ezáltal több ezer ember munkahelyének megmentése. Az államtitkár ezért arra kérte a bizottság LMP-s elnökét, hogy a "baloldalon belüli politikai harcok és a közvélemény szándékos megtévesztése helyett" legyen ebben a kormány segítségére.
A Fidesz-frakció az MTI-nek kedden küldött közleményében jelezte: okafogyottnak tartja a fenntartható fejlődés bizottság szerdára összehívott ülését. A Miniszterelnökség ugyanis a testület valamennyi tagjának írásos tájékoztatást adott a baloldal által vitatott kormányrendeletekről. Azt írták: az ülésen ezért a kormánypártok képviselői nem vesznek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!