Iváncsai Ipari Park

2022.10.23. 15:30

Nyolcvanöt milliárd közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre

Összesen mintegy 70 projekt között csaknem 200 milliárd forint felhasználásáról döntött a kormány az október 19-i ülésén, írja a vg.hu a Magyar Közlönyben megjelent döntések alapján. A térségünket is érintő források tekintetében a kabinet szűk egymilliárd forintot adott a Dunántúli Regionális Vízműveknek az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő vízgazdálkodási és víziközműinfrastruktúra-fejlesztések megvalósításához, majd több mint 84 milliárdot közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre ugyancsak az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési területtel összefüggésben.

Várkonyi Zsolt

Forrás: vg.hu

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) egyfelől világossá tette, hogy egyetlen korábban tervezett állami beruházásról sem mondott le a kormány, azonban a geopolitikai események, az energiaválság okozta költségnövekedés, ugyanakkor a gazdasági recesszióval kapcsolatos félelmek szükségessé tették a kiadások visszafogását. A tárcavezető ezzel kapcsolatban arról is beszélt, hogy nem szeretnének torzókat az országban, ezért minden megkezdett építkezés tovább folytatódhat.

A friss Magyar Közlöny azt mutatja, hogy ez nem üres ígéret volt, és Lázár János tárcája, valamint a kormány tartja a szavát. A megítélt finanszírozások abba az irányba mutatnak, hogy a már futó projekteknek valóban nem kell leállniuk. Sőt, még arra is jut keret, hogy nagy volumenű kivitelezések is megindulhassanak.

Az1492/2022. (X. 19.) kormányhatározat az egyes kivitelezés alatt álló beruházások megvalósításához szükséges többletforrásokról szól. Csak ez a rendelkezés önmagában közel 60 projektet érint. 

Az összeset képtelenség lenne felsorolni, de a vg.hu áttekintette a listát, és azt a megállapítást tette, hogy akár a sport, akár az oktatás vagy az egészségügy terén már zajló fejlesztések egyaránt részesültek a plusz forrásokból. A kormány országszerte kedvezett a futó projekteknek, ugyanakkor a klasszikus gigaberuházásokról sem feledkezett meg. 

A vg.hu portál megfogalmazása szerint a nap győztese kétségkívül Iváncsa. A kabinet először szűk egymilliárd forintot adott a Dunántúli Regionális Vízműveknek az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő vízgazdálkodási és víziközműinfrastruktúra-fejlesztések megvalósításához, majd több mint 84 milliárdot közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre ugyancsak az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési területtel összefüggésben. 

Köztudott, hogy közvetlenül Iváncsa és az M6 autópálya között 135 hektáron épül az ország második legnagyobb zöldmezős beruházása, a dél-koreai tulajdonú SK Innovation akkumulátorgyára, és ebben az Ipari Parkban valósul meg a török Yaris Kabin beruházása is, amelyekről a Dunaújvárosi Hírlap és portálunk is többször beszámolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!