Tájékoztatás

2022.01.30. 07:00

A 2021. évi helyi iparűzési adóbevallás

2021. január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (a továbbiakban: NAV) lehet benyújtani a helyi iparűzési adó (a továbbiakban: HIPA) bevallásokat javításokat és önellenőrzéseket.

duol.hu

A 21HIPA nyomtatvány a NAV honlapján ÁNYK formátumban érhető el. Maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat számlájára kell változatlanul megtenni. Tájékoztatjuk, hogy az iparűzési adóbevallási nyomtatvány kizárólag elektronikus úton nyújtható be az állami adóhatósághoz.

Ebben szerepeltetni és jelölni kell azt, ha Ön mikro-, kis és középvállalkozásnak minősül. E státusz meghatározásához a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: KKV törvény) szerinti KKV fogalomból kell kiindulni, azzal a különbséggel, hogy a KKV törvény 3. § (1) bekezdésének b) pontjában szereplő mérlegfőösszegre, árbevételre vonatkozó értékhatár helyett alacsonyabb küszöbértéket, 4 Mrd Ft összeget kell értékhatárnak tekinteni. Egyebekben a KKV törvény szerinti KKV mikro-, kis- és középvállalkozásra vonatkozó egyéb előírásai (pl.: létszámkritérium, partnervállalkozásokra vonatkozó összeszámítási szabály) változatlanul alkalmazandók.

Amennyiben, a 21HIPA nyomtatvány megfelelő helyén X-et jelöl a négyzetben, kizárólag akkor kell alkalmazni azt a szabályt, miszerint a 2021. adóévben végződő adóévben a mikro-, kis- és középvállalkozás esetén az adó mértéke legfeljebb 1% lehet.

Abban az esetben, ha a KATA  adóalany a helyi iparűzési adóban az adóévre az adóalap tételes összegben való (egyszerűsített) megállapítását választotta, akkor főszabály szerint hipa tételes adójából a KKV kedvezmény automatikusan jár, így 2021. évre 1%-kal fizetheti adóját. (éves adó 25 ezer forint lesz, amit két egyenlő részletben kell megfizetnie)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!