megfelelő utasbiztosítás

2021.07.21. 16:00

Óráról órára változhat az utazási helyzet

A nyári szezonban idén különös jelentősége van annak, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjunk a biztonságunkról. Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most azonban végképp elképzelhetetlen, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

FMH, Borsányi Bea

A Konzuli Szolgálat szerint a jelenlegi, koronavírus-fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, és mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról országra, óráról órára változhat, akár váratlan helyzetek is előállhatnak. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a járványhelyzet következtében az egyes országokban váratlanul bevezetett intézkedésekről, korlátozásokról ők sem értesülnek azonnal, írja a feol.hu.

Mivel a járvány esetleges erősödése nem kiszámítható, váratlan helyzetek is előállhatnak Fotó: stock

Az utasbiztosítási piacon érdekelt társaságok kínálata rendkívül széles. Amit az általános feltételekről érdemes tudni, azt a MABISZ összegyűjtötte a honlapján. Az egyes biztosítók azonban eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket alkalmazhatnak, így mindig érdemes az esetleges utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani.

Az utasbiztosításokat idén tovább árnyalja a Covid19. Van olyan biztosító, amelyik a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt országban bekövetkező, a járvánnyal kapcsolatos károkat kizárja, de az egyéb károkat téríti, másik társaság viszont ilyenkor sem fizet, megint mások a besorolástól függetlenül bevállalják a koronavírus-járvány kockázatait is. Az egyes szerződések lényegesen eltérhetnek egymástól a fedezetbe vont országok, valamint a Covid19-megbetegedéshez, a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatások tekintetében is. Érdemes mindig megnézni, hogy az alapbiztosítás mellé milyen kiegészítő szolgáltatások vehetők igénybe a koronavírus-helyzet kapcsán. Kérdezzük meg, hogy amennyiben például nem lehetséges a hazautazás az eredeti időpontban kórházi ellátás miatt, kiterjed-e a szerződésünk a hazautazás és szállás többletköltségére, vagy milyen szolgáltatást nyújt a biztosító a járvány miatt szükséges hatósági karantén esetére?

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége a gyorsan változó helyzet miatt javasolja, hogy utazás előtt ellenőrizzék a Konzuli Szolgálat honlapján az aktuális tájékoztatást a különböző országokba való beutazás feltételeiről (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs). Az utazás felett érzett örömünk könnyen ürömbe fordulhat, ha a védettségi igazolványunkat valamiért nem fogadják el a határon, esetleg olyan vakcinával oltottak be minket, amelyet az adott ország hatóságai nem ismernek el. Ráadásul ilyen esetekben a Konzuli Szolgálat sem tud segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!