Közgyűlést és gazdanapot tartott az adonyi borrend

2019.02.25. 17:30

A jubileumok és a legek esztendeje volt a tavalyi

Közgyűlést és gazdanapot tartott szombaton a Duna menti Szent Orbán Borrend Adony tagsága. A zártkörű közgyűlést követően előadásokat hallgattak meg.

Balla Tibor

Schmidt Attila, a borrend nagymestere elmondta, az egyesület életében kötelező az éves zárszámadó közgyűlés, amelynek a legfontosabb napirendi pontja a nagymesteri beszámoló, amelyben összefoglalja az év történéseit. Volt miről beszélni, a beszámoló 11 oldalra sikerült, és mintegy ötven percet vett igénybe. Sorra vette az év tizenkét programját, a borrend és az országos szövetség helyzetét. Beszélt a jövőbeli tervekről, a gazdálkodásról. A pénzügyi beszámolót a borrend kincstárnoka tartotta. Egy napirendi pontot nem sikerült eredményesen lezárni, a 8 tagú nagytanácsban megüresedett vezetőségi helyet nem sikerült betölteni, az 56 tagú tagságból senki nem érezte úgy, hogy elvállalná a tisztséget. Remélik, hamarosan betölthetik a tisztséget, mert szükség van a dolgos kézre.

Schmidt Attila úgy látja, az előző egy nagyon termékeny év volt

Schmidt Attila úgy látja, az előző egy nagyon termékeny év volt. Egyrészt a jubileumok éve is, sok rendezvényük évfordulóhoz kötődött. Például a 25. Kistérségi borversenyt rendezték, a 10. Fejér megyei borász-, vadász-, halásztalálkozónak volt a vendéglátója a borrend, ugyancsak 10 alkalommal tartották a Márton-napi újbormustrát és huszadszor rendezték az újborünnep és hálaadás rendezvényüket októberben. Egy kicsit a legek éve is volt a tavalyi, hiszen a kistérségi borversenyen a legmagasabb mintaszámot érték el, 131 bormintával indult a verseny. A rendezvények száma is rekord közeli, ugyanis lényegében az év mindegyik hónapjára esett egy. Ez azt is jelenti, hogy a település életében a közösségi központ után civil szervezetként a legaktívabb közösség az övék.

A Duna menti Szent Orbán Borrend Adony közgyűlésén elfogadták az előző évi beszámolót, és meghatározták az ez évi terveket Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A tavalyi tisztújító közgyűlésen csak kis mértékben sikerült fiatalítani a vezetőséget, de nagyon nehezen tudják a fiatalokat megnyerni az ügynek. Ennek a gyökere nem az egyesületben keresendő véleménye szerint, általános probléma, hogy nehezebben vállalkoznak az emberek a civil, társadalmi munkára.

A nap második részében egy viharvadász házaspár és egy pálinkamester előadását hallgatták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!