piaci körkép

2018.09.21. 13:00

Most megadja magát a szőrösszívű birsalma

Azt beszélik, hogy a napokban vége a vénasszonyok nyarának, jövő héttől beköszönt a szeles, esős, hűvös idő. Érdemes kihasználni a langyos őszi meleget még egy kis bámészkodásra, mert a ráérős piaci sétákkal tavaszig várhatunk!

Jakab Klára

Ember legyen a talpán, aki eligazodik most a piaci kofák jóslatain. Az egyik azt mondja, igencsak elkéstünk a birsalmalekvár-készítéssel, mert földön van már a termés java, a másik nyugtatgat, hogy még októberben is árulja majd. Résen kell lenni, ha nem akarunk lemaradni az áhított csemegéről! Kész csoda, hogy ezt a gyümölcsöt megkedvelte az ember, hiszen a birsalma mindent elkövet, hogy rosszul nézzen ki: otrombán göcsörtös, szőrös a héja, a húsa kemény és fanyar, nyersen fogyaszthatatlan. De micsoda változásokon megy át a fazékban! Mint amikor a hernyóból pillangó lesz, olyan metamorfózison esik át, s lesz belőle a kamrapolcok királynője.

A birs ősidők óta ismert, az ókori görögök a szerelem és a boldogság gyümölcsének tartották. Sok értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A-, C- és E-vitamin, B1- és B2-vitamin, de még P-vitamin is, ami a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, s a héjában található pektintartalma nagyon értékes rost a számunkra. Ügyesen alkudva 400–500 forintért vehetjük kilóját.

Mindent elkövet, hogy haszontalannak tartsuk: szőrös, kemény, fanyar Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Szerencsénkre a technika segít az eltevésben, jóval egyszerűbb ma a háziasszony dolga, mint anyáink idejében. A hámozásról lebeszélnek a szakácskönyvek, elég, ha alaposan megmossuk, négybe vágjuk, kifaragjuk a magházát, s annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Főzzük puhára, majd szűrjük le (de ki ne öntsük!, a főzővíz lehűtve pompás üdítő). Turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítsük, és minden kilóhoz fél kilónyi cukrot adagolva kezdjük sűríteni. Fűszerezéséhez ajánlanak gyömbért, szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót, de ezektől el is tekinthetünk. Gyakran kevergessük, nehogy odakapjon az alja, s 2–3 óra múltán várhatóan elérjük a kívánt állagot. Akkor jó, ha kanálból cseppentve már nem folyik szét, hanem púposan megdermed. Dobhatunk bele dió- vagy mogyoródarabkákat, citromhéjat. Frissentartó fóliával bélelt lapos tányérkákba öntjük, és hagyjuk száradni, szikkadni. Időnként megfordítjuk, hogy mindkét oldala szellőzzön.

Lehet, hogy a most eltett birsalmasajtunk csak hetek múlva lesz fogyasztható, de az sem baj, ha az év végi ünnepekkor tálaljuk fel. Masnis celofánzacskóba téve igazán mutatós ajándék, ínyenc barátainkat lephetjük meg vele. Ehhez a marmeládéhoz nem szükséges sok hozzávaló, viszont bőségesen kell hozzá: türelem. Mint oly sok esetben az életben, megéri a várakozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!