Gazdaság

2017.10.05. 09:30

Sok a munka a mezőkön – A napraforgó már benn, de a kukorica még kinn van

DUNAÚJVÁROS Van tennivaló bőven a határban: még nincs minden termény betakarítva, de már vetni is kellene...

Pekarek János

Jövő héten kezdik a kukorica betakarítását

Fotó: Ady Géza

Ez az az időszak, amikor a földművelő ember (tisztesség ne essék, szólván) azt sem tudja, hogy hol áll a feje...

Elég csak meghallgatni Márkli Jánost, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjét arról, hogy a napokban mi történt a cég háza táján:

- Október 2-án, hétfőn kezdtük el az őszi árpa vetését, mivel az idő ideális erre a feladatra. Elég szépen haladunk a munkával, de van is tennivaló bőven! A talajelőkészítést éppen befejeztük a vetés alá mind a tervezett 115 hektáron. Ezzel a munkával ezen a héten szeretnénk végezni, reméljük, az időjárás is megfelelő lesz hozzá, elvégre ez az időszak, október 5-15. között a legkedvezőbb a vetés számára. De már a búza vetése előtt, a jövő héten meg kell kezdenünk a kukorica szedését, s még jó, hogy a vetésre befejeztük a napraforgó betakarítását!

- Még soha nem fordult elő – mondta Márkli János, – hogy annyi napraforgó lett volna a raktárainkban, mint most! Igaz, a termés nem volt kiemelkedő, azt már korábban is láttuk, hogy lesz belőle rekord, de a hektáronkénti 2,7 tonnás termésátlagot így is elérte, és a környékbeli gazdáktól is nagyon sok napraforgót vásároltunk fel szerződés alapján. Több mint ezer tonnát készleteztünk be.

- A kukorica szedését a jövő héten kezdjük meg összesen százhúsz hektárról. Amint befejeztük, máris folytatjuk a vetést a búzával: háromszáz hektárra tervezzük a legfontosabb kenyérgabonát.

Jövő héten kezdik a kukorica betakarítását
Fotós: Ady Géza

- A már elvetett őszi káposztarepcénk szépen kikelt: máris ügyelnünk kell rá, nehogy a gyomok tönkretegyék: ez a munka már a jövő évet szolgálja! Hamarosan el kell kezdenünk tehát a gyomirtást. Sőt, a rovarkártevőkre is ügyelnünk kell, ez a legveszélyesebb időszak az új repce életében. Azt tervezzük tehát, hogy az árpavetés, a kukorica-betakarítás és a búzavetés közti elcsent időszakokban, valamikor a jövő héten, elkezdjük a permetezést is a repceföldön!

- Az biztos, hogy unatkozni nem fogunk a hátralévő őszi hetekben – jegyezte meg Márkli János. – Nagyon jól be kell osztani a munkát, mindig a soron lévő, legfontosabb feladatra kell koncentrálnunk, akárcsak a többi gazdának a környéken. A legfontosabb, hogy az időjárás száraz maradjon, hogy a gépek felmehessenek a táblákra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!