A legnagyobb magyar sportsikerek 2023-ban (5. rész)

2024.01.13. 09:00

Veretlenül az Európa-bajnokságra

Kiemelkedően teljesítettek az elmúlt évben a magyar sportolók, akik az olimpiai sportágak tekintetében kilenc versenyszámban világbajnoki címet szereztek, emellett az Európa Játékokon, az Egyetemi Világjátékokon, a Küzdősportok Világjátékán, továbbá 2023 kontinentális és világversenyein is számos érmet gyűjtöttek.

Agárdy Csaba

A magyar válogatott drámai meccsen szerzett pontot Szófiában FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

Kronológia: augusztus 23-27.: A magyar küldöttség tíz éremmel, két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal zárta a duisburgi kajak-kenu világbajnokságot.

Augusztus 30-szeptember 3.: A magyar küldöttség hét arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel az élen zárta az összesített éremtáblázatot a dániai Vejen-Koldingban rendezett maratoni kajak-kenu világbajnokságon.

Szeptember 16-24.: A magyar küldöttség három éremmel és két olimpiai kvótával zárt a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. A 65 kilós Muszukajev Iszmail a magyar birkózósport 21. világbajnoki győztese lett és a harmincegyedik vb-aranyat szerezte meg, ami 44 év után a szabadfogású szakág második vb-diadala. Losonczi Dávidot ezüstérmesnek hirdették ki a kötöttfogású 87 kilóban, ám novemberben a nemzetközi szövetség őt is aranyérmesnek nevezte meg, mivel súlyos bírói hiba fosztotta meg a győzelemtől a belgrádi fináléban, ezzel övé a harminckettedik magyar arany a vb-kről.

Szeptember 24.: Címét megvédve ötödször nyerte meg a gyorsasági kamion Európa-bajnokságot Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője.

Október 1.: Hölle Martin egyéniben, illetve a magyar csapat - Osztertág Kristóffal és ifj. Fekete Györggyel kiegészülve - megvédte címét a franciaországi Le Pin au Haras-ban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, így sorozatban hatodszor lett mindkét aranyérem Magyarországé.

Október 8.: Elekes Enikő megszerezte Magyarország első női világbajnoki címét a tokiói szumó-világbajnokságon.

November 5.: A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert a Montpellier-ben rendezett olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

November 19.: A magyar labdarúgó-válogatott - Szerbiát, Montenegrót, Litvániát és Bulgáriát megelőzve - öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül nyerte meg a selejtezőcsoportját, és kijutott a 2024-es, németországi Európa-bajnokságra. 

November 19.: Michelisz Norbert, a Hyundai magyar versenyzője nyerte a túraautó-világsorozat bajnoki címét, miután az idény makaói zárófordulóján az első futamon győzött, a másodikon pedig nyolcadik lett.

December 3.: A Berecz Zsombor vezette magyar együttes nyerte a Kanári-szigeteken rendezett, SSL Gold Cup elnevezésű csapat vitorlás világbajnokságot.

December 5-10.: A magyar úszók öt érmet szereztek az Otopeniben rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon: Szabó Szebasztián 50 méter gyorson és 50 méter pillangón ezüstérmes volt, Késely Ajna 800 és 1500 méter gyorson, Márton Richárd pedig 200 méter pillangón a harmadik helyen végzett.

December 14.: A Ferencváros labdarúgócsapata a Konferencia-ligában két győzelemmel és négy döntetlennel veretlenül végzett a továbbjutást jelentő második helyen a csoportjában a 2022-ben döntős olasz Fiorentina mögött, illetve a belga Genk és a szerb Cukaricki előtt.

November 29-december 17.: A magyar női kézilabda-válogatott kiharcolta az indulási jogot az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára azzal, hogy a horvátokat drámai végjátékban 23-22-re legyőzve megszerezte a tizedik helyet a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában