Névnapi köszöntő

2023.09.08. 07:12

Isten éltesse az Adrienn és a Mária nevű olvasóinkat!

Duol.hu

Fotó: pixabay.com (illusztráció)

A wikipédia szerint az Adrienn női név az Adriana franciás alakjából, az Adrienne-ből származik. Jelentése: (a Velence tartományban levő) Adria (régi nevén Hadria) városából való. Férfi párja az Adrián, illetve annak régiesebb magyarosított változata, az Adorján. Az 1990-es években igen gyakori név volt. A 2000-es években a 36-57. leggyakoribb női név, a 2010-es években a 65-92. helyen áll, népszerűsége csökken. A teljes népességre vonatkozóan a 2000-es években az Adrienn a 44-47. helyen szerepelt, míg a 2010-es években a 43. helyen.

A Mária bibliai eredetű női név. Eredeti héber formája Mirjam (מִרְיָם Mirjám) volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, minden magyarázata vitatott. Lehetséges jelentései: a) mirha, az ókor egyik legdrágább illatszere,[forrás?] b) keserű(ség). A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában