Bölcsességfog

2023.08.03. 14:00

Egyesek szerencsehozónak tartják, másoknak azonban gondot okoz

Későn bújik ki, és ha kint van, nagy galibát jelenthet, de sokszor már felszínre törését megelőzően is okozhat fájdalmas pillanatokat az ember számára. Nem másról van szó, mint a bölcsességfogról, ami ma már sokkal inkább a tortúrával köthető össze, mintsem a végtelen tudással és tapasztalattal.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Unger Tamás

Amikor már elég bölcsek vagyunk (18-25 évesek), az állkapocs hátsó részén előtörnek a fogsorunk utolsó tagjai, a bölcsességfogak. Ezekhez a későn növő fogakhoz számos hiedelem kapcsolódik, köztük a legelterjedtebb, hogy felszínre törésük az intelligencia, bölcsesség jele. Emellett egyes kultúrák a fogat a termékenység és a gazdagság szimbólumának tekintik, máshol azonban a szerencsétlenséget szimbolizálja, amit minél előbb el kell távolítani. Van, ahol viszont ellenkező nézetet vallanak a bölcsességfoggal kapcsolatban, és az (ha egyenesen és egészségesen nő) a szerencsét jelképezi, a bölcsességfogat pedig kihúzás után is megtartják, hogy az jó szerencsét hozzon.

Korábban úgy vélték, a bölcsességfogak az ember életének felénél nőnek ki, ami a régmúltra jellemző 40 éves várható élettartam figyelembevételével egészen korrekt állításnak bizonyult. Ma azonban a 8-as fogak előtörése nem azt jelzi, hogy leéltük fél életünket, sokkal inkább figyelmeztet például arra, hogy ideje még körültekintőbben végezni a szájápolást. A bölcsességfogak ugyanis mostanság funkció nélküli, „felesleges” fogaknak számítanak, amelyeket elhelyezkedésükből adódóan rendkívül nehéz tisztítani, így a szuvasodás sokak számára elkerülhetetlen.

Bár napjainkban többé-kevésbé hasztalan, az ősidőkben azonban fontos szerepet töltöttek be a bölcsességfogak, hiszen ekkor egyes táplálékok miatt szükség volt a nagy rágóerőre, erős fogakra. Ezzel szemben a ma elérhető, előre feldolgozott, őrölt, főzött ételek miatt már nincs igény az erőteljes rágásra, állkapcsunk így ehhez alkalmazkodva kisebb lett, a bölcsességfog pedig nem csak szükségtelenné vált, de az sok esetben el sem fér szánkban, ferdén nő, vagy ki sem bújik.

Nem meglepő tehát, hogy mostanában sokkal több bölcsességfogat kell kihúzni, mint korábban. A hazipatika.hu szerint a bölcsességfog-műtétek gyakorisága az elmúlt 10 évben megkétszereződött, megháromszorozódott. A foghúzásokra a jövőben viszont már egyre kevésbé lesz szükség, hiszen bölcsességfogaink eltűnőben vannak, ez azonban egy nagyon hosszú, evolúciós folyamat eredménye.

Eltűnésükig a legbölcsebb az, ha a későn kibújó fogaink további életét fogorvosra bízzuk, az eltávolításnak viszont csak szükség esetén rugaszkodjunk neki. A húzás ugyanis nem egy egyszerű eljárás, az alapos utógondozást igényel, és egyes esetekben a gyógyulás el is húzódhat. Amennyiben panaszt nem okoz, egyenesen nő és egészséges, úgy tényleg hihetünk szerencsehozó erejében, hiszen egyre kevesebb ember számolhat be pozitív tapasztalatokról a bölcsességfogakkal kapcsolatban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában