Lassan adagolt feszültség

2023.07.21. 17:30

A nyár utolsó vetítésén A ruhakészítő című filmet nézték meg

A Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár rendezvénysorozatában, a Könyv-tár, Film-tárban csütörtökön este Rosalie Ham regénye alapján készült A ruhakészítő című filmet vetítették. A sorozatban olyan filmeket néznek együtt a könyvtárban, amelyek könyvek film­adaptációjaként készültek.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A nyár utolsó film­vetítése előtt a szokásoknak megfelelően Schmidt-Czetli Ágnes könyvtárvezető beszélt a film alapjául szolgáló kötetről, majd Gulácsi Zoltán népművelő a filmmel kapcsolatos információkat osztotta meg az érdeklődő közönséggel. Akinek esetleg még nem sikerült megnéznie a meglehetősen alulértékelt, mély nyomokat hagyó alkotást, azoknak álljon itt, hogy A ruhakészítő (The Dressmaker) egy 2015-ben bemutatott ausztrál film­dráma, amelyet Jocelyn Moorhouse és P. J. Hogan forgatókönyvéből Jocelyn Moorhouse rendezett. A film alapjául Rosalie Ham 2000-ben kiadott azonos című bestsellere (A szerelem, a gyűlölet és az haute couture felejthetetlen regénye) szolgált. A főbb szerepekben Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth és Hugo Weaving látható. Mint kiderült, a kötet magyar nyelven csak a film magyarországi megjelenése után látott napvilágot, ennek okán borítóján is a film egy kockája szerepel illusztrációként. 

Szokás szerint a vetítés előtt információkat kaptak a filmről
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő


A filmalkotás műfaját nehéz lenne meghatározni. Az biztos, hogy fekete humorral alaposan átitatott a mű, de úgy ugrál a stílusok között, mint selyemmajom az ágak között, és minden ugrást pontos találat követ. Lehetne szatíra, stílusparódia, vígjáték és még sok más, de a lényeg, hogy miközben hol meglep, megdöbbent, vagy sírva nevettet, a patronokba mindig elrejt valamiféle életbölcsességet, valami fájdalmas felismerést az ember örök gyarlóságáról, a kicsinyességről, a kapzsiságról, és a kegyetlen felületességről, aminek gyakran esnek áldozatul ártatlan emberi sorsok. No meg a fontos üzenetek egyike az is, hogy végül, így vagy úgy, de mindenki elnyeri méltó büntetését.

A vetítés után – immár sokadszor – a film hatása alól kiszabadulva, néhány perc után beindult a beszélgetés a látottakról, a remek operatőri munkáról, a zeneszerző elképesztő hangulatteremtő képességéről, az üzenetek aktualitásáról. 

A lesötétített könyvtárban limonádéval és pattogatott kukoricával a kézben nézhetők a filmek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában