Ilyenkor minden perc számít

2023.05.13. 07:00

Az iskolaőr bátorságának és gyors reakciójának köszönhető a lány élete

Szinte gondolkozás nélkül sietett Tejesné Kovács Mónika annak a diáknak a segítségére, aki ájultan esett össze a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és AMI mosdójában. A május 2-án történt esetről korábban már tudósított lapunk, most pedig a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság iskolaőre személyesen is beszámolt a történtekről.

Szente Patrícia

Fotó: LI

„Gyorsan kell cselekedni, hiszen minden perc számít” – lapunk megkeresésére megszólalt az életmentő baracsi iskolaőr.

Tanóra alatt lett rosszul a hetedik osztályos lány, akit később mentő szállított kórházba múlt héten kedden. A baleset során az intézmény iskolaőre is a közelben volt, neki köszönhető az ájult diák gyors és szakszerű ellátása.

„A diáklány kísérője szólt arról, hogy társa nem érzi jól magát, majd már csak a zuhanást lehetett hallani, elájult és összeesett a fiatal” – mesélte Tejesné Kovács Mónika, aki azon nyomban megkezdte a tanuló ellátását. Az iskolaőr néhány hónapja teljesít szolgálatot az intézményben, jelenleg tartós betegállományban lévő kollégáját helyettesíti. A tanulókkal azonban már a kezdetek óta nagyon jó kapcsolatot ápol, mindenki bizalommal fordul hozzá.

Tejesné Kovács Mónika megjegyezte, ösztönösen cselekedett, amikor a diák segítségére sietett, hiszen ilyen helyzetben nincs idő gondolkozni, azonnal segíteni kell. Elmondta, először megbizonyosodott arról, hogy a lány lélegzik, majd megpróbálta magához téríteni. Nagy segítség volt, hogy az iskolatitkár szinte rögtön hívta a 112-es segélyhívót, így a mentők telefonon is segíteni tudtak az ájult diák ellátásában.

A lány a mentők megérkezésekor már visszanyerte eszméletét, mindez pedig az iskolaőr bátorságának és gyors reakciójának köszönhető. „Őszintén szólva, nálam természetes, hogy ott segítek, ahol csak tudok. Akkor sem cselekedtem volna másképp, ha az utcán történik az eset” – mondta az iskolaőr. Hozzátette, az eredményes segítségnyújtáshoz egyfajta lélekjelenlét és hatalmas fókusz szükséges. Megijedni, pánikba esni nem szabad, ezt nem engedheti meg magának az ember ilyenkor.

Az iskolaőr azt is elmondta, a diáklány már jól van, és a héten már újra visszatért az iskolába. Az iskola bízik abban, hogy többé nem fordul elő hasonló eset és természetesen továbbra is mindent megtesznek azért, hogy biztonságba tudják az iskola összes tanulóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában