Kiskertész

2023.04.07. 09:00

A Pázsit Doktor elárulta, hogyan lehet szép és egészséges fű a kertünkben

A tavaszi kerti munkálatokról, különös hangsúllyal a gyepről mesélt Ivanics Balázs Pázsit Doktor a napokban a Gong Rádió Téma című műsorában.

SEBESTYÉN HAJNALKA

1924955828

Fotó: Ekaterina Pokrovsky

A kertekben beindult az élet, a pezsgés. Amellett, hogy felébredt a természet, ez a rendcsinálás időszaka is. Egyfajta rendrakás, takarítás történik. A télről visszamaradt hulladékot, esetleg lombot el kell távolítani a füves területekről, a különböző bokrok, cserjék, fák tövéből. Ezek mellett fontos a növények metszése, formázása, illetve a fák, cserjék, bokrok vonatkozásában a lemosó permetezés.

Ivanics Balázs külön kitért a pázsitokra, mely a szakterülete. A füvesítés még ezekben a napokban is elvégezhető. Lehet hagyományos módon fűmagot vetni, vagy kész gyepszőnyeget vásárolni. Mindenképpen szükséges előtte a megfelelő talajelőkészítés, tápanyaggal való ellátás.

Az a különbség a vetett fűmag és a gyepszőnyeg között, hogy az utóbbi a magelvetés után ellenőrzött körülmények között, szakemberek felügyeletével nevelkedik egy-másfél évig. Aki azonban megfelelően gondozza a saját maga által vetett gyepet, a saját pázsitja is tud ugyanolyan szép lenni mint a kész gyepszőnyeg. Természetesen ez kellő szakmaiságot, odafigyelést igényel.

A tavaszi munkák egyike a gyep gondozása, ezen belül is a gyepszellőztetés, gyeplazítás. A kettő között különbség van, de mind a kettőnek a célja az, hogy a talajfelszínen képződött úgynevezett elfilcesedett réteget, jellemzően elhalt növényi maradványokat eltávolítsuk, annak érdekében, hogy mind a víz, mind a tápanyagok, mind az oxigén, a levegő szempontjából átjárható legyen a talaj.

A gyeplazítás annyival több, hogy ott picit mélyebben hatolnak be a talajfelszín alá, és ilyenkor gyökér metszés is történik, ami kicsit serkentőbben hat.

Ezen munkafolyamatoknál figyelni kell arra, hogy a talaj hőmérséklete elérje a 10 fokot. A növény regenerálódásához szükséges ez a hőmérséklet.

A Pázsit Doktor szólt a tápanyagokról is. A gyepszellőztetés, gyeplazítás elvégzése után szükséges a tápanyag bevitel. Csak így tud a fű a téli álom után újranőni, így indulhat be az anyagcseréje. A választék bőséges, de a szakember a burkolt műtrágyákat javasolta, melyekben már olyan kémiai kötések vannak, amelyek nem azonnal oldódnak, hanem fokozatosan, és így hosszan jelen vannak a talajban, támogatva a növényt.

Érdemes szakember tanácsát kikérni, nemcsak a tápanyag, hanem a fűmag kiválasztásánál is. Figyelembe kell venni az adott terület adottságait, fény árnyék viszonyokat, öntözhetőséget, illetve azt, hogy mennyire lesz ez a terület majd igénybe véve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában