Július 1-jétől kizárólag csak a Nemzeti Dohányboltokban

2023.01.24. 12:00

Megelőzési jelleggel nehezítik a hozzáférést

duol.hu

Csak dohányboltokban lehet majd kapni Fotó: MW

Fotós: AS

Még decemberben döntött az Országgyűlés, hogy 2023. február 1-jétől a gyógynövényes hevítőrudak is zárjegykötelessé válnak, július 1-jétől pedig kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban lehet megvásárolni azokat. Mindkét intézkedés az eddig a normál bolti vagy online kereskedelemben, mindenfajta korlátozás nélküli könnyű beszerezhetőséget szeretné a fiatalkorúak védelmében megnehezíteni – írta társlapunk, a www.bama.hu portál. 
A növény- vagy gyógynövénytartalmú hevítőrudak dohányt nem tartalmaznak ugyan, ám nikotint sok esetben igen, használatuk egészségügyi kockázattal jár, sőt roppant veszélyes, mert függőség kialakulásához vezethet, állítja a dohányügyi felügyeletet ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). 

Ugyanakkor nem ez az egyetlen szabályváltozás a dohánytermékekkel kapcsolatban. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítása alapján az SZTFH egy leszokást támogató egészségvédelmi és prevenciós tájékoztatót készít, amelyet a dohányboltok kötelesek lesznek papíralapon (szóróanyag, plakát) vagy elektronikus formában közzétenni. 
Már elfogadták, de csak 2024. január 1-től lép életbe, hogy a dohányüzletekben a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül fogyasztók számára jól láthatóan kizárólag dohánytermékek helyezhetők el. 

A most még ott sorakozó kiegészítő termékeket (cigarettahüvely, cigarettapapír, elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék, dohányzási célú gyógynövénytermék) tehát száműzik a látómezőből. 
Mindez része a dohányzás elleni frissülő nemzetközi küzdelemnek. Miközben ugyanis húszéves ciklusra visszatekintve valóban jelentősen csökkent a dohányosok száma világszerte, így hazánkban is, a Covid-járvány sajnos fordított a trenden. 

Az uniós felmérések szerint 2019–2020 óta sok helyütt lassult, sőt akad, ahol visszájára is fordult a csökkenés. Különösen nagymértékben nőtt a különféle e-cigaretták használati aránya. Magyarországon a legutóbb közzétett KSH-statisztikák szerint a férfiak 27, a nők 20 százaléka dohányzik naponta, ezzel a 27 európai országot átívelő felmérésben hátulról az 5. helyen állunk, a dohányzásra visszavezethető halálozási rátánk pedig még mindig az EU-átlag duplája. 

A hazai 9 régiós adatok szerint a Dél-Dunántúlon ma az országos átlagot meghaladóan, a 3. legtöbben cigarettáznak – igaz, ez is óriási előrelépés a kiugróan legmagasabb 2009-es mutatóhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában